Romazigeuners zetten hun kinderen in om bekers te stelen op de Gentse Feesten. Dat bleek nadat enkele kinderen ontdekt werden tussen de bars op de Vlasmarkt. Die bekers zijn elk 1 euro waard, nu Gent gebruik maakt van een systeem met herbruikbare bekers. Meestal worden die bekers per 500 verpakt, bijzonder lucratief dus om te stelen.

Met het oog op duurzaamheid worden dit jaar voor het eerst herbruikbare bekers gebruikt op de populaire Gentse Feesten. De consument betaalt bij aankoop een waarborg van 1 euro voor de beker, die men terugkrijgt bij het inleveren van de bekers. Bekers kunnen dus bijzonder lucratief zijn voor dieven. Veelal worden de bekers per 500 verpakt in een doos. Eén doos is dus 500 euro waard.

Kinderen

Romazigeuners lijken nu gebruik te willen maken van dat nieuwe systeem. Donderdagochtend werden op de Vlasmarkt plotseling enkele kinderen opgemerkt die zich verstopt hadden tussen de bars. Het gaat om kinderen van Romazigeuners, die door hun familie op pad waren gestuurd omdat ze vanwege hun kleine gestalte makkelijk onder de bars kunnen komen en er zich makkelijk kunnen verstoppen.

“Het gaat niet om feestvierders”, stelt Feestenburgemeester Christophe Peeters (Open Vld). “Het is echt een georganiseerd gegeven. Er zijn zelfs kinderen bij.”

Een volledige doos werd nog niet gestolen volgens Peeters. Wel konden de Roma al tientallen vuile bekers buitmaken. “Tot nu zijn ze er alvast niet in geslaagd een doos bekers te stelen, wel al om vuile exemplaren te pikken uit de speciale kokers waarin de bekers verzameld worden. Het is een eerste melding, maar blijkbaar werden wel al twee regenpijpen waarin vuile bekers werden bewaard gestolen”, aldus Peeters.

https://twitter.com/bdlumey/status/1019897968667787265