Maandagnacht werd een nieuw federaal zomerakkoord beklonken. Een deel van dit akkoord is de baan ruimen voor een vierde speler op de telecommarkt. Dat is een idee waar vicepremier en minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld) al langer meespeelt. Zoals te verwachten reageren internetduopolisten Telenet en Proximus bijzonder boos. 

Onder meer De Tijd en Datanews – een onderdeel van Knack – berichten over een akkoord om een vierde speler op de telecommarkt toe te laten. Eind volgend jaar zullen de frequenties voor mobiel internet geveild worden. Naast de bestaande mobiele frequenties (900 MHz , 1800 MHz, 2100 MHz) – waarvan de licenties in maart 2020 aflopen – zullen ook nieuwe frequenties worden verkocht bij opbod (700 MHz, 1400 Mhz, 3600 MHz). Een deel hiervan zal worden voorgehouden voor een vierde speler. De Droo en telecomregulator BIPT verwachten dat hierdoor de prijzen zullen dalen. Proximus noemt de voorwaarden in een reactie echter “discriminatoir” en “disruptief”.

Nieuwe telecom-speler krijgt 8 jaar tijd om 99,8% dekkend te zijn

De vierde speler (naast dus Proximus, Telenet en Orange) zal in zijn beginfase flexibele voorwaarden genieten. Om het nieuw bedrijf te helpen bij de opstart, zal het tijdelijk de bestaande infrastructuur van de concurrenten kunnen gebruiken. Dit omdat eigen, dekkend mobiel internet aanbieden vele dure en trage investeringen investeringen vergt. Zodra het nieuw bedrijf 20 procent dekking kan bieden zal er ‘nationale roaming’ ingevoerd worden, waarbij de nieuwe netwerkuitbater de netwerken gebruikt van zijn concurrenten om de klanten volledig te bedienen. De nieuwe speler krijgt 8 jaar tijd om 99,8 procent eigen dekking te verschaffen.

De voorwaarden voor de andere, reeds bestaande spelers zijn gelijkaardig, maar strenger. Nu moeten de providers 98 procent dekken, in 2021 99,5 percent en in 6 jaar 99,8 procent. Proximus vindt de uiteenlopende voorwaarden discriminerend. “We betreuren deze beslissing omdat het zal toelaten dat een nieuwe operator aan disruptieve (verstorend, red.) voorwaarden de Belgische markt kan betreden”, zo klinkt het in de korte Proximus-mededeling. “Dit zal inderdaad de prijzen voor de consument op korte termijn doen dalen, maar zal ook onmiddellijk gevolgen hebben voor de kwaliteit van het netwerk en de winstgevendheid van de sector.”

(Lees verder onder de tweet van vorige maand.)

De Croo aan Proximus: “Prioriteit van Proximus moet innovatie zijn, niet kritiek aan ons adres”

Telenet treedt Proximus opvallend synchroon bij. “D[i]t maakt dat de nieuwe speler aan betere voorwaarden op de markt kan komen”, zo klinkt het bij het internetbedrijf in handen van het Amerikaanse Liberty Global. De regering wuift de kritiek echter weg door te stellen dat “het ook [zo] in andere landen [is] gegaan”. De Croo deed er zelfs nog een schepje bovenop tijdens de persconferentie: “De prioriteit van Proximus moet innovatie zijn, niet kritiek aan de meerderheidsaandeelhouder.” De Belgische staat bezit 53,5% van de Proximus-aandelen.

Wie (en of) die geplande telecomruimte zal innemen is nog niet zeker. Er worden reeds enkele namen gefluisterd, zoals het Franse Iliad, dat recentelijk succesvol de Italiaanse markt betrad. Maar na een vraag om een reactie vanwege Datanews, wou men “geen enkele commentaar” kwijt bij Iliad.

Maandag konden internetduopolisten Proximus en Telenet wel nog een slag thuis halen op Vlaams beleidsniveau. Er zal immers geen derde vast internetnetwerk komen dat supersnel internet kan voorzien. Dat heeft de Vlaamse regering afgelopen weekeinde beslist op de superministerraad. Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) had daar even de deur voor open gezet vorig jaar, maar na een aantal beloftes vanwege Telenet en Proximus zal het nu dus niet zo ver komen.