Mischaël Modrikamen is naast voorzitter van de Parti Populaire (PP) – een rechtse maar vooralsnog kleine partij in Wallonië – een spilfiguur van ‘The Movement’. Deze vereniging, die Modrikamen oprichtte en waarvan Steve Bannon de voorzitter van gaat worden, wil volgens de PP-voorzitter een “tegenbeweging” vormen voor de Hongaars-Amerikaanse miljardair George Soros. Hangt het van Modrikamen af, dan valt een discussie met de N-VA te overwegen. “Waarom de N-VA niet? Kernwaarden die we allemaal delen, zijn het respect voor de soevereine natiestaat, een pleidooi voor sterkere grenzen en de strijd tegen de radicale islam”, stelt hij in een interview met De Standaard.

Steve Bannon, de rechts-populistische ex-topstrateeg van Amerikaans president Donald Trump (Rep.) en ex-hoofdredacteur van Breitbart, heeft wilde plannen. Met ‘The Movement’ wil hij alle rechtsnationalistische initiatieven groeperen in Europa en maar liefst een derde van de zetels in het Europees Parlement binnenhalen in 2019. Dit hoopt hij te bereiken door ‘gebruik’ te maken van de zeer lage opkomst bij de Europese verkiezingen. Door lokale rechts-populistische groepen te mobiliseren hoopt hij hieruit zijn voordeel te halen.

Het blijft echter de vraag met wie ‘The Movement’ zal samenwerken. Volgens Modrikamen willen ze “populistisch zijn, maar niet extremistisch”. “Racisten, fascisten en antisemieten hebben geen plaats bij ons. Het Griekse Gouden Dageraad, bijvoorbeeld, en het Hongaarse Jobbik zijn niet welkom”, klinkt het in De Standaard. Wie wel? Brexit-boegbeeld Nigel Farage en Ukip, geeft de PP-voorzitter aan. Daarnaast mogen ook “de Ware Finnen, de Zweden-democraten, FPÖ, AfD, Salvini[,] Orban en natuurlijk mijn eigen Parti Populaire” erbij.

Een exhaustieve lijst is dit volgens Modrikamen evenwel niet. Zo valt een discussie met de N-VA volgens hem zeker te overwegen. “Kernwaarden die we allemaal delen, zijn het respect voor de soevereine natiestaat, een pleidooi voor sterkere grenzen en de strijd tegen de radicale islam. We willen een losse club creëren, die samen projecten realiseert en kijkt waar de meerwaarde zit”. Over het Vlaams Belang is hij minder duidelijk. Zo zit de rechts-nationalistische partij volgens hem nog “in de grijze zone”. “We moeten nog zien welk type relatie we met die partij willen”, klinkt het in De Standaard.

(Lees verder onder het uitgelicht artikel.)

Steve Bannon wil de nationalistische ‘anti-Soros’ worden

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Modrikamen: “De N-VA zal naar ons moeten kijken”

De PP-voorzitter deelt naar eigen zeggen een aantal zaken met Trump zoals “de radicale breuk die we voorstaan met het bestaande beleid, de stem die we willen geven aan het gewone volk [en] de vrijheid die we genieten dankzij onze financiële onafhankelijkheid”. Zelf heeft hij ook heel wat ambities met zijn eigen partij, de rechtse PP. Zo stipt hij aan dat hij zonder “enige aandacht in de Waalse media” de grootste Franstalige partij op sociale media is.

De lijstvorming voor de gemeenteraadsverkiezingen lukt ook aardig, geeft hij aan. “Voor de gemeenteraadsverkiezingen willen we opkomen met 130 lijsten. Ter vergelijking: de PTB heeft er maar dertig. Er zijn gemeentes waar we 15 procent kunnen halen, bijvoorbeeld Verviers. In andere gemeentes mikken we op 5 à 10 procent. Regionaal, federaal en Europees stevenen we af op een score tussen 8 en 11 procent”, klinkt het. Zou de Waalse pers zijn partij evenwel niet meer “boycotten” dan ligt het potentieel van de PP volgens hem rond de 15 tot 20 procent. “En dan zal de N-VA naar ons moeten kijken om een regering te vormen”, zegt hij aan De Standaard.

(Lees verder onder de tweet.)

Het is niet de eerste keer dat Modrikamen verbinding zoekt met de N-VA. Ook nu beklemtoont hij tegenover De Standaard verschillende gelijkenissen. “Wij willen extremisten uitwijzen en terroristen niet meer laten terugkeren. Wij willen komaf maken met het Waalse systeem: wij willen de intercommunales, de provincies en de Senaat afschaffen”. Toch zijn er evenwel ook verschillen. Zo zouden volgens de PP bepaalde bevoegdheden – indien dit een meerwaarde voor de burger kan betekenen – opnieuw naar het federale niveau mogen verhuizen.

ADVERTENTIE