België kan niet verplicht worden om IS-kinderen uit het Midden-Oosten te gaan repatriëren. Dat heeft de rechtbank bepaald in kort geding en brengt De Standaard. Het nieuws komt er na heel wat commotie rond de ethische verantwoordelijkheid van de overheid enerzijds en waarschuwingen van staatsveiligheid voor potentieel gevaarlijke IS-vrouwen en -kinderen anderzijds.

Moslimbekeerlinge Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal (beiden 25 jaar oud) werden in maart veroordeeld tot vijf jaar celstraf. Dit wegens het lidmaatschap van terreurorganisatie IS. Wielandt en Abouallal vertrokken in 2013 samen met hun man en kinderen naar het front in Syrië. Nu IS nagenoeg verslagen is, verblijven de twee vrouwen met hun vijf kinderen in het kamp Al-Hol, in het noordoosten van Syrië. Zij hadden, samen met Child Focus, echter een rechtszaak tegen de Belgische staat aangespannen om onze overheid te dwingen om hun kinderen te repatriëren. Dit ondanks hun spot op Facebook jegens de Belgische staat toen ze in 2015 er nog een tweede keer in slaagden om vanuit België naar Syrië te gaan. De vrouwen vangen nu evenwel bot. De rechter heeft immers geoordeeld dat België geen jurisdictie heeft in “die vluchtelingenkampen”.

IS-kinderen overbrengen “niet afdwingbaar”

De rechter oordeelde wel dat op basis van het Kinderrechtenverdrag ons land “wellicht de morele plicht om zich het lot van de minderjarige kinderen van Syriëstrijders in vluchtelingenkampen in de oorlogszones aan te trekken”, aldus de rechtbank geciteerd door De Standaard. “Maar deze morele plicht lijkt juridisch niet afdwingbaar te zijn bij gebrek aan rechtsmacht van de Belgische Staat in die vluchtelingenkampen”.

Los van het feit dat de Belgische overheid dus geen rechtsmacht of bevoegdheid heeft in de vluchtelingenkampen in Syrië, bevindt de rechter dat de “twee moeders […] ook niet aan[tonen] dat, zoals zij beweren, hun kinderen zich in een gevaarsituatie bevinden”, aldus nog de rechter. “Het enige bewijs dat zij bijbrengen zijn persberichten, waarvan de inhoud niet betrouwbaar is en wordt tegengesproken door andere berichten neergelegd door de Belgische Staat zodat er enkel tegenstrijdige persberichten voorliggen.” De twee moeders kunnen nog in beroep gaan tegen de beslissing.

Toen reporter Rudi Vranckx van de VRT in maart op bezoek kwam in Al-Hol, smeekten de vrouwen nog om te mogen terugkomen“We hebben spijt van onze fout en hopen dat we die kunnen rechtzetten”, klonk het. “Al geven ze ons 20 jaar, we accepteren onze straf. Zolang mijn kinderen veilig zijn en naar school kunnen gaan, maakt me dat niet uit.”