In Zuid-Syrië hebben de rebellen zich overgegeven nadat Rusland vrijdag voor een staakt-het-vuren had gezorgd. De rebellen geven de Deraa provincie over aan het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Het is volgens Reuters een nieuwe grote overwinning voor Assad en zijn bondgenoot Rusland.

Volgens Syrische staatsmedia heroverde het Syrische regeringsleger de Nassib grensovergang met Jordanië door een grondaanval die gesteund werd door Russische luchtaanvallen. Dat gebied hadden de rebellen al drie jaar in handen. Volgens een correspondent van de staatstelevisie gaven de rebellen toe om hun zware en middelgrote wapens in alle steden en dorpen in te leveren die in het overgaveakkoord staan. De herovering van Deraa en de Nassib grensovergang zorgt ervoor dat Assad een belangrijke handelsroute kan heropenen. Die is belangrijk om de Syrische economie weer op gang te krijgen en om gebieden onder controle van de regering te herbouwen.

Volgens de rebellen zou Rusland garant staan voor de veilige terugkeer van burgers die het regeringsoffensief ontvlucht waren. Die exodus was de grootste uit heel de burgeroorlog met meer dan 320.000 vluchtelingen. De Russische garanties houden ook in dat rebellen zich kunnen overgeven als ze accepteren om weer onder het staatsgezag te leven. Volgens de rebellen zouden ze ook toegevingen gekregen hebben dat sommige regeringstroepen het gebied zullen verlaten. Het Russische akkoord wordt in verschillende fases uitgevoerd in Deraa, maar er is nog geen concrete tijdsplanning.

Abu Shaima, een woordvoerder van het Vrije Syrische Leger, zei dat de Russische bombardementen verschillende steden in het zuidwesten hadden geraakt. De meeste ziekenhuizen moesten hierdoor sluiten en het gebied had volgens Shaima ook geen toegang meer tot water of elektriciteit.

Zeven jaar na het begin van de Syrische burgeroorlog, waarbij al honderdduizenden doden vielen, bezit Assad weer bijna al het Syrische grondgebied door de hulp van zijn bondgenoten. Alleen het noorden en een deel van het oosten van het land zijn nog niet heroverd. De aanwezigheid van Turkse en Amerikaanse troepen bemoeilijken de situatie. Assad is ook op zoek naar een algemene overwinning, dat zorgt ervoor dat vredesonderhandelingen niet makkelijk zijn. Ondertussen telt het land al 6 miljoen vluchtelingen in het buitenland en zijn nog eens 6.5 miljoen Syriërs op de vlucht in eigen land.

Grens met Israël

Rusland stond op de voorgrond in de Deraa-campagne door het uitvoeren van bombardementen en tegelijk te onderhandelen met rebellen. Die rebellen kregen op voorhand al te horen dat ze geen hulp moesten verwachten van de Verenigde Staten. Assad’s volgende doelwit in het zuidwesten van Syrië is waarschijnlijk de Quneitra provincie die nog in handen is van de rebellen. De provincie ligt aan de grens met de Golanhoogten in Israël. Vrijdag barstte het gevecht er al los. Israël reageerde dat het een Syrische legerbasis in het vizier had dat een buffer-zone op de grens in het Golan gebied had gebombardeerd.

Iran, een andere bondgenoot van Assad, moeit zich nu ook in het conflict door mee te vechten. Ze negeren hiermee de eisen van Israël om zich uit de oorlog in het grensgebied te houden. Ook de anti-Israëlische Hezbollah vecht mee. Israël en Jordanië voerden hun grensbewaking aanzienlijk op en lieten al weten dat ze geen vluchtelingen zullen toelaten maar ze verdeelden wel al hulp in Syrië.