De Raad van State heeft een handvol exportlicenties naar Saudi-Arabië voor wapens van de Waalse wapenproducent FN Herstal opgeschort. De Franstalige Liga voor de Mensenrechten diende in 2017 beroep in over militair materieel dat door het bedrijf naar Saudi-Arabië wordt geëxporteerd. Dat schrift La Libre Belgique.

De Liga was van mening: “Dat het Waalse gewest in de praktijk niet heeft aangetoond dat het een zorgvuldig en diepgaand onderzoek van bepaalde criteria heeft uitgevoerd.” De Raad van State geeft de Mensenrechtenliga gelijk. Er zou geen onderzoek gedaan zijn naar “de criteria die vermeld staan in het decreet van 21 juni 2012 over de import, export, doorvoer en overdracht van civiele wapens en defensiegerelateerde producten”. De vergunningen die geschorst worden hebben betrekking op militaire uitrusting die FN Herstal produceert of exporteert. Een aantal andere beroepen voor uitvoerlicenties voor FN Herstal en CMI werden niet besproken aangezien ze al uitgevoerd zijn.

In 2017 leverde het Waalse Gewest met FN Herstal voor meer dan 600 miljoen euro aan contracten aan 69 landen. Saudi-Arabië was de koploper en neemt al bijna een kwart van de omzet voor zijn rekening met een bedrag van 153 miljoen euro. In 2017 kende de Vlaamse wapenexport een recordhoogte. Zo werd er voor 69,9 miljoen euro aan wapens uitgevoerd naar landen buiten de Europese unie. Vlaanderen exporteert vooral militaire technologie zoals onderdelen voor militaire vliegtuigen, nachtkijkers voor geweren of beeldschermen. Het grootste gedeelte daarvan vertrekt naar de Verenigde Staten. Zo werd er vorig jaar voor zo’n 53,7 miljoen euro naar de VS geëxporteerd. Na de VS volgen Brazilië en Indonesië.