Carles Puigdemont, de afgezette minister-president van Catalonië, heeft samen met een aantal andere Catalaans-nationalisten maandag een nieuwe koepelorganisatie opgericht. Het platform moet alle verschillende pro-onafhankelijkheidsorganisaties verenigen. Het doel van het initiatief is “een onafhankelijke staat in de vorm van een republiek”. De nieuwe beweging krijgt dan ook de navenante naam: ‘Nationale Oproep voor de Republiek’.

De bedoeling moet zijn om een zodanig grote politieke formatie te vormen dat alle andere Catalaansgezinde partijen opgeslorpt worden. Het project werd maandag voorgesteld in Barcelona met een grootschalige ceremonie en Puigdemont leverde zijn spreekbeurt via een videoconferentie. Hij riep alle Catalaansgezinden op om zich aan te sluiten bij de nieuwe organisatie. Een andere initiatiefnemer van het project is Quim Torra (of Joaquim Torra i Pla), de huidige Catalaanse minister-president.

Puigdemont

Het nieuws komt er enkele dagen nadat de beroepsrechtbank in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein de weg heeft vrijgemaakt voor de Duitse uitlevering van Puigdemont aan de Spaanse staat. Nadat Puigdemont in Spanje in vervolging werd gesteld voor rebellie en misbruik van overheidsgelden verbleef de Catalaanse voorman een hele poos in België om daarna naar Duitsland te trekken.

De Duitse rechtbank verklaarde zich echter enkel akkoord met een uitlevering op basis van geldmisbruik, niet met de rebellie-aanklacht. Dit tot grote ontsteltenis van de Spaanse regering. Puigdemont voelde zich gesterkt in het vonnis: “Elke minuut die onze collega’s in de gevangenis doorbrengen is een minuut schaamte en onrechtvaardigheid, we zullen tot het einde vechten en we zullen winnen!”

Vandaag was Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) de eerste regeringsleider op bezoek bij de nieuwe Catalaanse leider Torra. Dat rapporteert De Standaard. Bourgeois hield een lunch met Torra waarop ook de Catalaanse oud-minister-president Artur Mas werd uitgenodigd en waar de nieuwe beweging van Puigdemont en co meer toegelicht kon worden. Omstreeks 18u00 vanavond zal Bourgeois reeds terugkeren naar Vlaanderen.