De Amerikaanse president Donald Trump nodigt zijn Russische collega Vladimir Poetin dit najaar uit naar Washington. Ondertussen kreeg Trump felle kritiek op het thuisfront na zijn ontmoeting met Poetin. Volgens de critici zou Trump te weinig hebben gedaan om de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen aan te kaarten.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn nationale veiligheidsadviseur John Bolton gevraagd om de Russische president Vladimir Poetin deze herfst naar Washington uit te nodigen. De uitnodiging volgt vier dagen op de topontmoeting van de twee presidenten in Helsinki. Het laatste officiële bezoek van Poetin vond plaats in 2007.

(Lees verder onder de tweet.)

Felle kritiek op Trump

Zowel Trump als Poetin noemden de ontmoeting een succes. Trump verwees onder meer naar discussies over terrorismebestrijding, Israël, de kernwapenproblematiek, cyberaanvallen, handel, Oekraïne, vrede in het Midden-Oosten en Noord-Korea. “De top met Rusland was een groot succes, behalve voor de echte vijand van het volk, de nepnieuwsmedia”, tweette Trump. Poetin zei gisteren dan weer dat de top “over het algemeen een succes was en tot een aantal nuttige overeenkomsten heeft geleid”.

(Lees verder onder de tweet.)

Na zijn ontmoeting met Poetin kreeg de Amerikaanse president op het thuisfront felle kritiek te verduren. De critici klaagden dat hoewel Trump maandag ruimschoots de gelegenheid had gekregen om Poetin te berispen over de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen, hij in de de plaats daarvan de ontkenningen van Poetin accepteerde. Op dinsdag zei Trump dat hij zich tijdens de persconferentie versproken had.

Diezelfde dag zou Bolton hebben uitgepakt met vier punten die het Witte Huis moet benadrukken in de omgang met de kritiek: dat Trump benadrukt dat hij de Amerikaanse inlichtingendiensten steunt, het feit dat er nooit sprake is geweest van Russische collusie met zijn campagne, het feit dat Russische inmenging onaanvaardbaar is en het feit dat de Verenigde Staten er alles aan doen om de verkiezingen in 2018 en daarna te beschermen.