De Italiaanse president Sergio Mattarella – die normaliter een grotendeels protocollaire functie heeft en ‘boven’ de politiek staat – heeft geïntervenieerd in de Italiaanse regering. Daar groeide onenigheid over het gevoerde beleid van de rechtse Binnenlandminister Matteo Salvini (Lega). Salvini wil immers geen ngo-boten met migranten aan Italiaanse wal laten. Volgens de rechtse Lega fungeren de ngo’s namelijk als ferrydienst tussen Noord-Afrika en Europa en hebben ze nauwe banden met mensensmokkelaars. Mattarella heeft nu echter toch migranten toegelaten om aan land te gaan in het Siciliaanse Trapani, dit ondanks berichtgeving over geweld en bedreigingen vanwege de migranten jegens de bemanning van het olieschip dat hen kwam redden.

Mattarella zou donderdagavond laat de onafhankelijke premier Giuseppe Conte hebben gecontacteerd met een bekommernis over de 67 migranten die eerder deze week voor de Libische kust werden opgevist, zo brengt Reuters. Salvini liet immers niet toe dat deze migranten aan land mochten komen.

Ondanks bedreigingen en onderzoek vrijlating migranten

Het migrantenschip ‘Diciotti’ werd eerder deze week reeds gebracht naar de haven van Trapani, met goedkeuring van de Transportminister Danilo Toninelli (Vijfsterrenbeweging – M5S). Salvini legde echter op dat niemand de boot mocht verlaten voordat de aantijgingen over een gewelddadige muiterij werden onderzocht. Dinsdag kwam naar boven dat de migranten aan boord zou geweigerd hebben om over te stappen op boten van de Libische kustwacht en de bemanning van het schip dat de migranten na een noodoproep ter redding kwam – de sleepboot Vos Thalassa – gedwongen zou hebben om naar Europa te varen.

Salvini kondigde donderdagnacht nog aan op Twitter dat in dit onderzoek reeds twee mensensmokkelaars werden geïdentificeerd. Maar na het telefoontje van Mattarella beval Conte echter dat de migranten het schip Diciotti direct mochten verlaten. Salvini liet weten dat hij met “spijt en verbazing” dit nieuws vernam.

(Lees verder onder de tweet.)

De verhouding tussen Mattarella en de Lega is al een poos gespannen. Na een eerste mislukte formatie begon Mattarella al snel met het vormen van een technocratische regering. Pas nadat de M5S en de Lega hun geschillen opzij konden leggen en toch een regering presenteerden, staakte Mattarella met zijn eigen formatie en kwam er een M5S-Lega-regering. Ook het verzoek van Salvini om tot premier benoemd te worden, weigerde Mattarella waardoor de onafhankelijke academicus Conte werd opgedragen. Tot slot zijn ook recentelijk middelen van de Lega in beslag genomen na aantijgingen rond corruptie. Ook in deze zaak weigerde Mattarella om de Lega te verdedigen.