De 34-jarige Safet Rustemi is een Albanese ‘zware jongen’. Vorige week werd Rustemi nog toegevoegd aan de lijst van ‘Belgium’s most wanted’, dit is de lijst van misdadigers op vrije voeten die in België werden veroordeeld. Maar Rustemi werd door onze eigen veiligheidsdiensten in juni 2017 het land uitgezet, zo blijkt. Deze informatie bevestigt de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) na eerdere berichtgeving in La Dernière Heure

De verschillende Belgische veiligheidsdiensten blijken, ondanks verschillende coördinatie-inspanningen, elkaar bij momenten nog steeds voor de voeten te lopen. Rustemi werd twee maal veroordeeld wegens het organiseren van prostitutie in Brussel. Hiervoor was hij ook actief in Noord-Italië alwaar hij meisjes verplichtte zichzelf te verkopen langs enkele snelwegen.

DVZ na politie-uitzetting: “Maar hij ging niet weg”

“Safet Rustemi werd in 2015 een eerste keer veroordeeld en in 2017 een tweede keer, volgens de informatie die in zijn dossier staat. Telkens kwam hij vrij mits betaling van een borg van 25.000 euro”, zo vertelt Dominique Ernould, woordvoerder van de DVZ, tegenover BELGA. “Maar hij had geen verblijfsvergunning.”

De uitzetbevelen werden genegeerd, dus werd de politie ingeschakeld. “In 2015 kreeg Safet Rustemi een eerste bevel om het grondgebied te verlaten, maar hij ging niet weg, daarna een tweede…”, aldus nog Ernould. “In juni vorig jaar werd hij onder politiebegeleiding het land uitgezet met de mededeling dat hij de komende drie jaar niet mocht terugkeren.”

(Lees verder onder de tweet.)

Rustemi wordt nu echter gezocht om een celstraf van 9 jaar uit te zitten na een veroordeling door het Brusselse hof van beroep. Hij werd niet bij verstek veroordeeld, maar kwam zelfs naar alle hoorzittingen. Een onmiddellijke aanhouding bleef toen uit.