De Russische president Vladimir Poetin liet gisteren weten dat hij de Amerikaanse president Donald Trump uitnodigt in Moskou. Het Witte Huis reageerde enthousiast op de uitnodiging ondanks de kritiek over de topontmoeting tussen beide leiders in Helsinki die plaatsvond op 16 juli. Dat schrijft Reuters.

Poetin zei tijdens een bezoek in Zuid-Afrika dat een “gepaste toestand” in de VS en Rusland nodig is om een nieuwe top te laten plaatsvinden. Daarmee verwijst hij naar de politieke onrust in de Verenigde Staten na de vorige ontmoeting van beide leiders. Volgens de critici zou Trump te weinig hebben gedaan om de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen aan te kaarten. Het Witte Huis zei dat Trump enthousiast is over een mogelijke nieuwe ontmoeting. Hij wil immers de banden tussen de twee nucleaire grootmachten versterken.

“President Trump kijkt ernaar uit om president Poetin voor de eerste keer in jaren in Washington te ontvangen, en hij staat ervoor open om Moksou te bezoeken wanneer hij een formele uitnodiging krijgt”, reageerde Sarah Sanders, woordvoerster van het Witte Huis. Daarnaast liet Amerikaans minister van Defensie Jim Mattis weten dat hij de mogelijkheid overweegt om een eerste gesprek in jaren te voeren met zijn Russische collega. Hij zegt echter dat hierover nog geen beslissing is genomen.

Tijdens de ontmoeting in Helsinki werden er volgens het Witte Huis geen concrete afspraken gemaakt behalve dat de nationale veiligheidsinstanties van beide landen zullen samenzitten. Er werden geen beleidsveranderingen overeengekomen. Mattis liet bijvoorbeeld weten dat hij geen nieuwe bevelen heeft gekregen omtrent Syrië. Daar verleent Moskou het regime van president Bashar al-Assad militaire steun.

Uitnodiging

Trump nodigde Poetin al 4 dagen na de ontmoeting in Helsinki uit voor een bezoek aan de VS. Na de kritieken stapten de Russen en de Amerikanen echter af van het voorstel van Trump om de tweede ontmoeting al in de herfst van dit jaar te laten plaatsvinden. Die uitnodiging werd uitgesteld tot volgend jaar wanneer het federale onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen is afgerond. Poetin is echter klaar om Trump te ontvangen in het Kremlin in Moskou: “Ga je gang. Hij heeft een uitnodiging, dat zei ik hem ook.”

De pogingen van Trump en Poetin om de spanningen te doen dooien worden sterk tegengewerkt door verschillende Amerikaanse politici waaronder enkelen uit de partij van Trump (Republikeinen). Ze vinden dat hij zich te vriendelijk opstelt tegenover de Russische president die ze als een vijand van de VS beschouwen. Trump zat vrijdag nog samen met zijn adviseurs om de verkiezingsveiligheid te bespreken. In een verklaring van het Witte Huis staat dat de vergadering ging over dreigingen voor de verkiezingen van “kwaadaardige buitenlandse actoren” en inspanningen om de cyberveiligheid te verzekeren.

De laatste keer dat Trump in de Russische hoofdstad was, was als een gewone burger in 2013. Toen bezocht hij de Miss Universe schoonheidswedstrijd. Dat bezoek kwam weer aan het licht tijdens het FBI-onderzoek naar de Russische inmenging. Trump werd beschuldigd dat hij zich had bezig gehouden met enkele Russische prostituees, maar hij ontkent dit.