Het koninklijk paleis in Brussel en het kasteel van Laken zijn aan restauratie toe. En die werken laten koning Filip en koningin Mathilde niet goedkoop uitvoeren. De duurste materialen worden gekozen: van badkuipen in geëmailleerd gietijzer en carraramarmer uit de Apuaanse Alpen tot speciaal gemengde verf voor ded muren. En het kostenplaatje is voor de Regie der Gebouwen, zo stelt journalist Thierry Debels in TV Familie en Het Laatste Nieuws“Alles wordt op een hoop gegooid”, klinkt het echter nuancerend bij het kabinet van de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), die ook belast is met de Regie der Gebouwen.

‘Royaltywatcher’ Debels verklaart waarom er werken moeten uitgevoerd worden – die overigens nog niet zijn uitbesteed. “Dat zijn oude gebouwen. Die moeten bijna voortdurend opgeknapt worden. Je kan die prachtige panden bezwaarlijk laten verloederen, hé. Dat zou zonde zijn. Deze zomer zal het vooral om opfrissingswerken gaan”, aldus Debels. “Maar wat mij opvalt zijn de peperdure materialen die gebruikt worden.”

Carraramarmer uit de Apuaanse Alpen voor koning Filip

En die dure materialen zijn uiteenlopend. Voor een nieuw bad in het paleis wordt niet geopteerd voor het “budgetvriendelijk en duurzaam acryl. Nee, het wordt een extra lange badkuip in geëmailleerd gietijzer. Een héél dure grap. Om de muren op te frissen werd een speciaal gemengde verf besteld”, zo vertelt Debels verder. “En wat dacht je van het carraramarmer, afkomstig uit de Apuaanse Alpen, dat voor het sanitair wordt gebruikt? Opnieuw van de allerbeste kwaliteit. Dat wordt dus een schitterende marmeren badkamer”.

Die ‘dure grap’ is echter niet (geheel) voor de Civiele Lijst, het geheel van middelen dat België ter beschikking stelt aan aan de koning om zijn functie uit te oefenen, maar ook voor de Regie der Gebouwen, hetgeen onder de bevoegdheid van minister Jambon valt, zo stelt Debels. “Kijk, in theorie worden die kosten wél betaald door de Civiele Lijst, maar het gaat er niet helemaal koosjer aan toe… Voor de renovaties in het kasteel van Laken wordt nu ook een beroep gedaan op de kas van de Regie der Gebouwen, wat een overheidsinstelling is. En zo is het eveneens de belastingbetaler die mee opdraait voor al die kosten.”

(Lees verder onder de tweet.)

“Alles wordt op hoopje gegooid”

Maar bij het kabinet van Jambon willen ze de de verslaggeving van Debels toch enigszins nuanceren. “Alles wordt op een hoopje gegooid”, aldus de woordvoerder van Jambon Olivier Van Raemdonck tegenover SCEPTR. “Er zijn drie koninklijke bronnen van inkomsten: de civiele lijst, de koninklijke schenking en de Regie der Gebouwen. Renovaties van bijvoorbeeld protocollaire ruimtes of veiligheidsvoorzieningen zijn onze bevoegdheid.”

“Persoonlijke kosten zijn echter voor de rekening van de Civiele Lijst. Een eigen badkamer valt daar zeker onder”, aldus nog Van Raemdonck. “Als het echter gaat om badkamers in bijvoorbeeld diplomatieke logies, dan komen die kosten wel op de federale begroting. En in het koninklijk paleis kan je natuurlijk niet met de goedkoopste materialen werken.” Hoeveel de kosten precies bedragen kan men bij het kabinet niet kwijt, gezien “dat allemaal nog in aanvraag is”.