De CDU-partij van de Duitse bondskanselier Angela Merkel staat op haar laagste punt in de peilingen in 12 jaar. Voor het eerst sinds 2006 zit de unie van CDU en de zusterpartij van minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer, CSU, onder de 29 procent. De enqûete werd gehouden door Emnid en gepubliceerd door Bild am Sonntag. 

Uit de peiling blijkt dat de steun voor de conservatieve unie van CDU en CSU voor het eerst in 12 jaar onder de 30 procent is gezakt. Bij de federale verkiezingen in september vorig jaar stond de unie nog op 33 procent. Maar na een hevige discussie tussen beide partijen over het migratiebeleid dreigde die zelfs uit elkaar te vallen. Het twistpunt zat hem in de plannen van Seehofer, om migranten die zich in andere EU-landen hebben geregistreerd aan de Duitse grens terug te sturen. Merkel is echter sterk tegen die plannen gekant. Ze zouden immers het vrije verkeer in de Schengenzone ondermijnen. Seehofer dreigde om ontslag te nemen maar zover kwam het, na een compromis begin juli, dus niet.

Ondanks de meningsverschillen kan de Duitse sociaaldemocratische SPD, de coalitiepartner in de regering van Merkel, echter niet profiteren van de daling van de unie. De partij verliest immers ook een punt en komt zo op 18 procent te staan. Het rechtse AfD sluit de top drie zonder verlies af met 15 procent. De Groenen zijn de enige partij die een stijging kan noteren en gaan met twee procent vooruit waardoor ze op 14 procent komen te staan. De Linksen en de FDP blijven beiden steken op respectievelijk 10 en 9 procent. Over het hele land is de Beierse CSU momenteel goed voor zo’n 5 procent, terwijl dat bij de verkiezingen nog 6,2 procent was. De CSU richt zich nu vooral op de regionale verkiezingen in oktober. De peilingen wijzen voorlopig uit dat de partij haar absolute meerderheid in haar eigen deelstaat Beieren zou kunnen verliezen.