Een radicale Pakistaanse islamist en populaire politicus, genaamd Khadim Hussain Rizvi, is woedend op de Nederlandse overheid en in het bijzonder op de islamkritische politicus Geert Wilders (PVV). Wilders wil namelijk een magazine uitbrengen vol met Mohammed-cartoons. Wilders heeft hiervoor een inzendwedstrijd georganiseerd en circa 200 cartoons reeds in het bezit hebben ter publicatie. Het uitbeelden en weergeven van de profeet Mohammed is echter streng verboden in het islamitische geloof. Hussain Rizvi zei tijdens persconferentie vorige week dat als hij “de atoombom” zou hebben, hij “Nederland van de aardbol zou vegen”.

“Als ze me de atoombom geven, zou ik Nederland van de aardbol vegen vooraleer ze een cartoon-competitie kunnen houden […].” Dat is de precieze uitspraak van Khadim Hussain Rizvi zoals geciteerd in de Times of India. Rizvi is de leider van de TLP (Tehreek Labbaik Pakistan Ya Rasool Allah), een radicale islamitische partij in Pakistan die stapsgewijs aan populariteit wint. Radicale uitspraken zoals deze over een nucleaire genocide in Nederland worden goed onthaald door de achterban van Rizvi.

Afgelopen november organiseerden duizenden fans en sympathisanten van de TLP nog een wekenlange ‘sit-in’ in Faizabad. Die plaats verbindt de stad Rawalpindi en de hoofdstad Islamabad. Het dagelijks leven werd door de actie grondig verstoord. Aan de grondslag van de zitstaking was een kleine verandering in de eed die wordt afgelegd door parlementskandidaten. In plaats van dat kandidaten moesten “plechtig zweren” dat de profeet Mohammed de laatste profeet is, moesten kandidaten stellen dat ze dit “geloven”. De wijziging werd ingetrokken en de Pakistaanse Justitieminister Zahid Hamid moest zelf opstappen naar aanleiding van de protesten.

Geen proefstuk voor Wilders

Geert Wilders kondigde in juni aan om een cartoonwedstrijd te organiseren. Wie de beste Mohammed-cartoon maakte, zou 5.000 euro op zijn rekening gestort krijgen. Wilders zal de winnaar samen met cartoonist Bosch Fawstin uitkiezen. Wilders ontving naar eigen zeggen reeds 200 inzendingen en wil met de cartoons nu ook een magazine uitbrengen.

Wilders is niet aan zijn proefstuk toe. Eind 2007 zorgde de aankondiging van Wilders’ eerste film ‘Fitna’ over de islam voor heel wat controverse. Er was immers sprake van dat in de film een Koran zou worden verscheurd. De reacties op Wilders’ eerste film bleven echter grotendeels uit. Er werd geen geweld tegen Nederlanders waargenomen. In Jordanië, Maleisië en Indonesië werd opgeroepen om Nederlandse zuivel en bloemen te boycotten, maar geen enkele overheid werkte hieraan mee. Vorig jaar kondigde Wilders echter aan om aan een vervolg op Fitna uit te brengen.

Ook Dewinter spot graag met Mohammed

Ook Filip Dewinter, Kamerlid voor het Vlaams Belang organiseerde reeds dergelijke initiatieven. In 2015 organiseerde Dewinter nog doorheen Vlaanderen omstreden tentoonstellingen met allerlei cartoons van Mohammed. Ook toen bleven problemen uit.

(Lees verder onder de tweet.)

Bij de cartoons die Dewinter gebruikte zat echter wel een Mohammed-cartoon van de Deense cartoonist Kurt Westergaard. Westergaards werk werd in 2005 wereldbekend. Toen werd Denemarken de focus van de (islamitische) wereld nadat de Deense krant Jyllands-Posten bepaalde cartoons had geplaatst. In deze cartoons was Mohammed onder andere te zien met een bom als tulband. Nadat het bestaan van de cartoons werd ontdekt in het Midden-Oosten en andere delen van de islamitische wereld volgden wekenlange anti-Deense protesten. Verschillende Scandinavische (niet uitsluitend Deense) ambassades werden toen aangevallen en afgebrand.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/