Bert Murrath, de oprichter en hoofdredacteur van de rechtse en satirische e-mailkrant ’t Scheldt, is afgelopen zaterdag gestorven in Antwerpen, zo brengt Het Laatste Nieuws. Hij werd 82 en laat 2 kinderen achter. ‘t Scheldt zou echter verder verschijnen zodra de overname is geregeld. Momenteel ligt de publicatie stil

Murrath was een bekend figuur in de (radicale) Vlaamse Beweging en liet in zijn publicatie ’t Scheldt zijn rechtse en Vlaams-nationalistische mening flink gelden. Toch bracht het blad ook geregeld interne gevoeligheden en ruzies aan het licht. Dit zowel in de niet-partijpolitieke Vlaamse Beweging als bijvoorbeeld bij het Vlaams Belang. Maar ook op andere politieke doelwitten werd met scherp geschoten. Hij stierf afgelopen zaterdag in Antwerpen aan slepende complicaties na een overwonnen longkanker.

‘t Scheldt speelde vaak luis in de pels

De felle schrijfsels van Murrath zorgden voor een aantal beruchte rechtszaken. Zo diende huidig Antwerps schepen Claude Marinower (Open Vld) – volgens ‘t Scheldt “een perfecte volgeling van nazi-methodes” – in 2004 klacht in wegens smaad tegen Murath. Het Hof van Beroep verwierp de zaak echter gezien de rechtbank achtte dat het ging om een persmisdrijf en het niet bevoegd was. In 2005 herhaalde dit verhaal zich na een klacht vanwege Sabine Denissen, oud-curator van het voormalige Diamantmuseum aan het Astridplein. Ook toen verwierp het Hof van Beroep de klacht.

Meer recentelijk kwam ‘t Scheldt in de nationale belangstelling toen Karel Anthonissen, een van de gewestelijke directeurs van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI), het toenmalige ACW (thans beweging.net) in 2013 beschuldigde van belastingfraude. Dat deed hij onder eigen naam in ‘t Scheldt. Ook tijdens het schandaalsfeertje en fraudeonderzoek rond toenmalig Eurocommissaris Karel De Gucht (Open Vld) in 2014 werd Anthonissens medewerking bij ‘t Scheldt verschillende malen aangehaald om te wijzen op Anthonissens vermeende partijdigheid.

(Lees verder onder de tweet.)

Bert Murath laat twee kinderen achter. Zijn vrouw stierf reeds in 2010. De uitvaartdienst zal op zaterdag 7 juli om 11u00 plaatsvinden, in de Sint-Carolus Borromeuskerk te Antwerpen.