In de Duitse hoofdstad Berlijn is afgelopen nacht een 25-jarige joodse man in elkaar geslagen door een groepje jonge mannen en vrouwen, voornamelijk afkomstig uit Syrië. Volgens de politie gaat het om een antisemitische aanval. Het slachtoffer moest afgevoerd worden naar het ziekenhuis. Vanmorgen werden 8 Syriërs gearresteerd in verband met de aanval.

Zaterdagnacht vroeg het slachtoffer, een 25-jarige joodse man, een vuurtje aan een groepje jonge mannen en vrouwen om zijn sigaret aan te steken. Oorspronkelijk was er niets aan de hand, tot de groep jongeren ontdekte dat de man een davidster rond zijn hals droeg. De sfeer sloeg volledig om en de groep begon hem uit te schelden. Daar bleef het echter niet bij.

De joodse man wilde er vandoor gaan, maar werd tegengehouden en mishandeld door de groep. Hij kreeg tientallen slagen en schoppen te verwerken. Voorbijgangers grepen in, waarna de daders er vandoor gingen. De joodse man moest met diverse verwondingen, voornamelijk hoofdwonden, naar het ziekenhuis afgevoerd worden. De daders konden geïdentificeerd worden en vanmorgen werden 8 van hen, 8 Syriërs, gearresteerd.

“Nieuwe antisemitisme van Arabische vluchtelingen”

Volgens de politie bestaat er geen twijfel over dat de aanval een antisemitisch motief had. Antisemitisme is de laatste maanden en jaren bijzonder fors toegenomen in Duitsland. In 4 jaar tijd verdubbelde het aantal antisemitische strafbare feiten en sprak zelfs Duits bondskanselier Angela Merkel (CDU) zich bezorgd uit over “het nieuwe antisemitisme van Arabische vluchtelingen”. Er werd gewaarschuwd dat joden in grote steden in Duitsland best geen keppeltje dragen in het openbaar.

Gisteren raakte ook bekend dat een jonge Syriër, die veroordeeld was voor een antisemitische aanval, in beroep is gegaan tegen zijn straf. Op klaarlichte dag sloeg de Syriër, Knaan S., een keppel-dragende jood met zijn broeksriem. De aanval kon worden gefilmd, waardoor Knaan S. snel kon worden gevat. De man ging echter in beroep tegen zijn veroordeling en zou zelfs een schadevergoeding van 1.000 euro eisen voor de tijd dat hij in de gevangenis heeft moeten doorbrengen.