Gisteren werd een Israëlische soldaat gedood aan de grens met Gaza. Ter vergelding voerde de Israëlische luchtmacht tientallen luchtaanvallen uit op stellingen van Hamas.

Gisteren werd een Israëlische soldaat door sluipschutters langs de grens met Gaza gedood. In een reactie daarop voerde het Israëlische leger tientallen luchtaanvallen uit op de Gazastrook. Daarbij kwamen vier Palestijnen, waaronder drie Hamas-strijders, om het leven. Het Israëlische slachtoffer was de eerste Israëlische soldaat in actieve dienst aan het Gaza-front die sinds de Gaza-oorlog van 2014 gedood werd.

Luchtaanval ter vergelding

De escalatie van het geweld duurde enkele uren. Volgens het Israëlische leger werden daarbij zo’n 68 doelen van Hamas geraakt. Ook werden “ongeveer 60 gebouwen en infrastructuren […] geëlimineerd en significante militaire en ‘command and control’-capaciteiten ingeperkt”.

Volgens Hamas zouden Israël en de islamistische groep vanmorgen een overeenkomst hebben bereik om de kalmte in het gebied te herstellen. De Verenigde Naties en Egypte zouden hebben bemiddeld tussen de twee partijen in een poging om de rust te herstellen. Israëlische functionarissen reageerden nog niet onmiddellijk op de aankondiging.