Jan Orye (55), voorzitter van de juweliersfederatie ‘Ars Nobilis’, waarschuwt in Het Laatste Nieuws voor de povere huidige bescherming van juweliers. “Er zullen nog doden vallen in onze sector, want heel wat juweliers voelen zich in de steek gelaten door justitie en nemen geen verzekering meer”, luidt het. De uitspraken komen er nadat vorige week een juwelier uit Oostakker een allochtone overvaller doodschoot en werd opgepakt wegens doodslag.

Vakvereniging Ars Nobilis is weinig enthousiast over het huidige justitie- en verzekeringsbeleid. “Nu worden er zéér zware eisen gesteld rond allerlei beveiligingstechnieken vooraleer je zelfs maar in aanmerking komt voor een polis. Een erg dure operatie. En dan moet je je nog blijven aanpassen als de verzekeraars hun eisen wijzigen”, zo licht Orye toe in Het Laatste Nieuws“Daardoor haken heel wat juweliers af. Als ze dan overvallen worden, moeten ze zelf voor alle kosten opdraaien.”

Oyre werd zelf ooit slachtoffer van ‘tigerkidnapping’. Bij deze soort van criminaliteit ontvoeren bandieten hun slachtoffer om hem of haar te verplichten hun zaak/kluis te openen.

Ook gangster getuigt: juweliers zijn weinig beschermd

Oyre wordt bijstaan door een ex-gangster die Het Laatste Nieuws opzocht. “Ik heb zelf drie keer toegeslagen bij een juwelier, maar kwam erachter dat juweliers vaak bewapend waren en zelf zo fel reageerden”, aldus Oyre. “[Dit] omdat ze bij een overval vaak maar de helft van de gestolen goederen vergoed kregen van de verzekering en de rest uit eigen zak moesten dekken.”

Vorige week opende een juwelier uit het Gentse Oostakker het vuur op twee gewapende overvallers toen ze er vandoor wilden gaan met de buit. Eén van de twee overvallers liet daarbij het leven. Hiervoor moest de juwelier en zijn familie doodsangsten doorgaan. Hijzelf, zijn zus en zijn 88-jarige vader kregen een kalasjnikov tegen het hoofd en werden geschopt en geslagen. De daders stopten zelfs niet met hun geweld nadat de bejaarde vader een beroerte leek te krijgen. “Laat hem sterven”, klonk het.

Juwelier Moens staat niet alleen

Juwelier Moens kreeg tevens al de steun van de Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo) en de neutrale ondernemersorganisatie NSZ (Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen). Eerder deze week lieten zij weten “maximaal begrip” te hebben voor de juwelier. Ook het rechtse Vlaams Belang steunt de juwelier en roept op tot een uitbreiding van de wettelijke definitie van zelfverdediging zodat ook het verdedigen van eigendom toegelaten kan worden. Een petitie opgestart door het Vlaams Belang – ‘Geen straf voor juwelier Moens’ – verzamelde reeds 18.000 ondertekeningen.

Het begrip van deze groepen en partijen staat naar verluidt in schril contrast met de attitude van familie van Hasan L., de gestorven overvaller. “Een deel van zijn familie heeft een strafblad van hier tot ginder” en zou doodsbedreigingen hebben opgestuurd naar de juwelier Moens. Zelf ontkent de familie dat de doodsbedreigingen van hen afkomstig zijn.