Eerder deze week sloot de regering een nieuw zomerakkoord af. In het akkoord onder meer een nieuwe Arco-deal. Gedupeerde Arco-spaarders zouden kunnen aankloppen bij een speciaal opgericht fonds om 40 procent van hun investering te recupereren. Of de oplossing er echter wel komt, is verre van zeker. Niet alleen de Europese Commissie is sceptisch over de Arco-deal. Ook een belangrijke belangengroepering, die 2.400 Arco-spaarders vertegenwoordigt, roept nu op om niet in te gaan op het regeringsvoorstel.

“Wij gaan onze cliënten niet aanraden om in te gaan op dit plan”, zo vertelt Erik Bomans van advieskantoor Deminor ondubbelzinnig in Het Nieuwsblad. 2.400 Arco-coöperanten zijn aangesloten bij Deminor, die tegen de overheid, Arco en Belfius (het vroegere Dexia) een ‘class-action’-rechtszaak heeft aangespannen. De organisatie raadt aan om de aanklacht verder te zetten, want wie ingaat op het voorstel, ziet natuurlijk ook af van elke juridische procedure.

Komt er wel een Arco-deal?

Bomans is tevens bijzonder sceptisch over de haalbaarheid van het akkoord en noemt het in Het Nieuwsblad “niet meer dan een zoveelste politieke verklaring”. Heel wat juristen zitten immers nog met twijfels, ondanks de verbale zekerheid vanwege de regering en in het bijzonder de CD&V.

Bovendien is de Europese Commissie ook weinig enthousiast. Premier Charles Michel (MR) zou met vele juristen een constructie hebben gemaakt die geen fiat vergt van de Europese Unie. Immers, een schadevergoeding aan natuurlijke personen – de Arco-gedupeerden – kán geen staatssteun zijn, luidt het. Europees Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager (Radikale Venstre) sprak dit echter al snel formeel tegen. “Het is niet waar dat er geen goedkeuring nodig is van de Europese Commissie voor Arco. Het zou vreemd zijn te zeggen dat de Commissie de deal niet moet goedkeuren”, zo werd de Deense Eurocommissaris geciteerd in De Tijd.

Het fonds dat de gedupeerden voor 40 procent van hun spaarbedrag zou gaan vergoeden zal over een pot beschikken van 600 miljoen euro. Slechts een klein deel hiervan zal door de Arco’s moederholding – beweging.net (het vroegere ACW) – betaald worden. Het gaat om 35 miljoen euro. De rest komt direct of indirect van de overheid. 89 miljoen euro zal de overheid zelf opleggen. De andere 476 miljoen euro wordt opgehoest door Belfius, dat evenwel in handen is van de Belgische staat. Fiscale experts zoals Michel Maus hebben het over “een ver­re­gaande vorm van juridische ­arrogantie. Dit blijft staatssteun, want de regering past bij wat het ACW eigenlijk had moeten betalen.”

(Lees verder onder de tweet.)

Arco-ACW-CD&V vs Open Vld en N-VA

In het voorjaar stelden zowel N-VA en Open Vld nog voor om Belfius te verkopen zonder een Arco-oplossing. Open Vld-Kamerlid Luk Van Biesen zou bij wijze van spreken de beursgang van de bank ‘morgen’ willen laten plaatsvinden. “De regering moet eens stoppen met alle dossiers aan elkaar te verbinden”, klonk het. Een onverteerbare bittere pil voor CD&V echter. Die partij wou de twee dossiers wel koppelen en lijkt nu voorlopig ook zijn zin te krijgen.

Vorige zomer bleek reeds dat het voormalige ACW (beweging.net), ondanks haar grote verantwoordelijkheid in de Arco-flop, weinig zelf zou betalen bij een eventuele financiële oplossing voor de spaarders.

Een volledige geschiedenis van de Arco-affaire vind je hier.