Nadat de socialistische ABVV eerder deze week al liet weten het “land plat [te] leggen” als het dit kon, kondigt nu ook de christelijke vakbond ACV acties aan. ACV Openbare Diensten laat weten dat dit in september zal doorgaan. Mogelijk gaat het zelfs om een staking, zo rapporteert De Morgen. Doorn in het oog is de nieuwe ziekteregeling voor ambtenaren. Te verwachten is dat de andere vakbonden zich zullen aansluiten bij het protest.

Nadat het ABVV reeds hel en verdoemenis uitsprak over het nieuwe Zomerakkoord van de regering van premier Charles Michel (MR) en met felle actie dreigde, sluit nu ook ACV Openbare Diensten zich aan bij het protest. “We kunnen nu al met zekerheid aankondigen dat er in september een actie komt van de federale ambtenaren”, zegt nationaal ACV-secretaris Marc Saenen in De Morgen. “Hoe die eruit zal zien, bekijken we nog. Maar het wordt een staking of een betoging.”

Regering wil ziekteregeling regulariseren – ACV boos

De oorzaak van de ergernis is de geplande nieuwe ziekteregeling voor ambtenaren. Men wil immers dat ambtenaren – net zoals alle andere werknemers – geen ziektedagen meer kunnen verzamelen over kalenderjaren heen. De redenering bij de regering is namelijk dat ziekteverlof niet dient om op te potten en te gebruiken naar wens zoals gewone vakantiedagen.

Er zijn immers vele gevallen bekend van ambtenaren die naar het einde van de loopbaan toe twee jaar aan ziekteverlof opgespaard hebben om dan twee jaar vroeger ‘op pensioen’ te gaan, mét behoud van het volledige loon. Enige belemmering hiervoor is het verkrijgen van een ziektebriefje uiteraard. Maar vanaf 2019 zal elke ambtenaar, net zoals in de private sector, enkel nog de eerste 30 ziektedagen zijn of haar volledige loon krijgen. Wie langer ziek is, valt terug op een lagere uitkering. Wel wordt een overgangsregeling voorzien voor ambtenaren die al heel wat ziekteverlof hebben opgespaard.

Maar de ACV-vakbond heeft geen begrip voor deze hervorming. “De maskers vallen af. Deze regering bespaart alweer op de kap van zieke mensen”, zo luidt het bij de christelijke vakbond. En ook bij de liberale en socialistische syndicaten reageert men boos. “Dit valt bijzonder slecht bij onze achterban”, vertelt Tony Six van de socialistische ACOD Openbare Diensten tegenover De Morgen. “De kans zit er dik in dat wij ons aansluiten bij de geplande actie.” Ook het ACLVB laat weten “absoluut niet tevreden” te zijn.

Hete herfst?

De aankondiging valt min of meer samen met de forse taal van ABVV-voorzitter Robert Vertenueil“Ik ga er alles aan doen mijn leden van een staking te overtuigen. En als ik het land kan platleggen, zal ik dat doen”, zo liet Vertenueil optekenen in Le Soir eerder deze week“Ik ga het leven van de regering bederven.” De oorlogstaal vanwege de bonden kan wel eens een hete herfst betekenen als de drie grote syndicaten de handen in elkaar slaan in een verbond tegen de regering.

(Lees verder onder de tweet.)

Bij de regering zelf zijn ze echter weinig onder de indruk. Minister voor Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA) vertelt in De Morgen dat de vakbonden hun wensen “beter aan tafel in plaats van in de media” bespreken. “En het wordt tijd dat ze het regeerakkoord nog eens lezen.”