Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten voert Noord-Korea de productie van verrijkt uranium op verschillende plaatsen in het land op. Volgens NBC probeert de leider van Noord-Korea Kim Jong-un de verrijkingsfaciliteiten te verbergen terwijl hij meer toegevingen van de regering-Trump zoekt tijdens de nucleaire ontmantelingsgesprekken.

Op 13 juni tweette de Amerikaanse president Donald Trump nog dat er na zijn gesprek met Kim geen nucleaire dreiging meer was van Noord-Korea. Een inlichtingsrapport dat NBC kon bemachtigen spreekt dit echter tegen. Verschillende analisten van de CIA en andere inlichtingendiensten zien het anders. Enkele anonieme Amerikaanse hooggeplaatsten zien Noord-Korea als een land dat zoveel mogelijk toegevingen wil krijgen van de regering-Trump en tegelijk sterk vasthoudt aan kernwapens dat ze nodig acht om te kunnen overleven.

Vijf anonieme Amerikaanse ambtenaren zeiden dat Trump en Kim gepraat hebben over een volledige denuclearisatie van het Aziatische land, maar er geen specifiek akkoord is. Noord-Korea stopte wel met het testen van kernwapens, maar een ambtenaar die op de hoogte is van het rapport reageerde: “Er is geen bewijs dat ze hun voorraad (uranium) verkleinen, of dat ze gestopt zijn met de productie ervan. Er is duidelijk bewijs dat ze de VS proberen te misleiden.” Een hooggeplaatste inlichtingsagent reageert: “Ze blijven werk maken om ons te misleiden over het aantal faciliteiten, het aantal kernwapens en het aantal raketten. Maar we houden ze goed in de gaten.”

De voorbije jaren hebben Amerikaanse inlichtingendiensten steeds meer luchtfoto’s genomen van Noord-Korea, en dat lijkt nu zijn vruchten af te werpen door meer inzichten te krijgen in volgens inlichtingsagenten ‘s werelds moeilijkst te bespioneren land. Een Amerikaanse agent zegt: “Er zijn veel dingen waarvan we weten dat Noord-Korea ze voor een lange tijd probeerde te verbergen voor ons.” Volgens het rapport heeft Noord-Korea meer dan één faciliteit voor de productie van uranium, naast de gekende in Yongbyon. “Wanneer de Noord-Koreanen hun verrijkingsinstallatie in Yongbyon in 2009 bouwden, deden ze dat aan een snelheid waaraan te zien was dat het niet hun eerste keer was”, Aldus Jeffrey Lewis, directeur van het Oost-Aziatisch non-proliferatieprogramma in Monterey.

(Lees verder onder de tweet)

Na de topontmoeting in Singapore tussen Trump en Kim stemden beide leiders ermee in om samen te werken aan de volledige denuclearisering van het Koreaanse schiereiland. In ruil daarvoor zou het stalinistische regime in het Noorden veiligheidsgaranties krijgen van de VS. Ook zou Washington een einde maken aan militaire oefeningen met Zuid-Korea, die door Pyongyang als provocerend beschouwd worden. Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei vorige week nog dat hij terug naar Pyongyang zal gaan om de beloftes van de topontmoeting waar te maken.