Noord-Korea beschuldigt de Verenigde Staten ervan dat het land “gangsterachtige” eisen stelt rond het Koreaanse nucleaire programma. Hiermee spreken ze de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo tegen, hij liet immers uitschijnen dat de voormalige aartsvijanden grote vooruitgang geboekt had in enkele belangrijke thema’s. Dat schrijft Reuters.

Pompeo was de afgelopen dagen in Pyongyang om er te praten over de ontmanteling van het Noord-Koreaanse atoomprogramma. Hij wou ook enkele deadlines opstellen om een duidelijke tijdslijn voor de ontmanteling te bekomen. Bij zijn vertrek uit Noord-Korea zei Pompeo: “Het zijn ingewikkelde problemen, maar we hebben vooruitgang geboekt op bijna alle moeilijke thema’s. Bij sommige meer dan andere.” Volgens Noord-Koreaanse staatsmedia zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat het resultaat van de onderhandelingen “extreem verontrustend” is. “De VS kwam alleen met unilaterale en gangsterachtige eisen voor denuclearisatie aanzetten”, reageert de woordvoerder bij het staatsmedium KCNA.

Volgens staatsmedia wil de VS een onmiddellijke denuclearisatie van Noord-Korea, terwijl Pyongyang liever een gefaseerde aanpak wil waarbij beide partijen tegelijk stappen ondernemen. Het regime van Kim Jong-un vindt dat Washington de goede sfeer na de topontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump heeft gebroken. “Deze hooggeplaatste gesprekken brengen ons in een gevaarlijke situatie waarbij we misschien gedwongen worden richting onze wil voor denuclearisatie, in plaats van het vertrouwen tussen de Democratische Volksrepubliek Korea en de VS te versterken”, reageert de woordvoerder.

Het Witte Huis heeft vooralsnog niet gereageerd op de beschuldigingen van Noord-Korea. De tegenstellende uitspraken doen wel vragen reizen of Noord-Korea toegewijd is om haar atoomprogramma stop te zetten. Het land is al jaren bezig om haar nucleair arsenaal uit te breiden en ziet het als cruciaal voor het overleven van Noord-Korea. Op 12 juni bespraken Trump en Kim in Singapore om te werken naar een denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland.

Oorlog beëindigen

Zaterdag liet Pompeo nog weten dat hij een groot deel van zijn tijd gebruikt heeft om een tijdslijn en de nucleaire raketten en raketinstallaties te bespreken. De voormalige top-diplomaat voor de VS in Oost-Azië Daniel Russel reageert: “De Noord-Koreanen spelen het spel om dingen te krijgen, niet om te geven. Ze kregen de VS zo ver dat ze militaire oefeningen hebben stopgezet, dat we de andere kant opkijken bij mensenrechten en dat we het negeren dat China de sancties voor Noord-Korea verzwakt. Dus waarom zou Kim Jong-un zijn hielen niet verder in Pompeo zetten en zijn voordeel gebruiken?”

Woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Heather Nauert zei dat Pompeo “erg strikt” was over drie basisdoelen: de complete denuclearisatie van Noord-Korea, veiligheidszekerheden en de repatriëring van de resten van Amerikaanse soldaten die gedood zijn in de Koreaanse oorlog van 1950 tot 1953. Over dat laatste thema zullen beide landen opnieuw samenzitten op 12 juli. KCNA bericht dat Noord-Korea ook aangeboden heeft om een officiële beëindiging van de Koreaanse Oorlog te bespreken naar aanloop van de verjaardag van de wapenstilstand volgende maand. Volgens KCNA toonde de VS hier weinig interesse in en gaf het land “verschillende voorwaarden en excuses”.

Details

Pyongyang moet echter nog steeds details geven over hoe en wanneer we de denuclearisatie kunnen verwachten. Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten voert Noord-Korea de productie van verrijkt uranium op verschillende plaatsen in het land op. Deze inlichtingen lijken aan te geven dat Noord-Korea niet van plan is om haar atoomprogramma volledig op te geven. Pompeo reageerde: “We spraken over wat de Noord-Koreanen blijven doen en hoe we ons kunnen aansluiten over wat leider Kim en president Trump het eens waren. Dat is de volledige denuclearisatie van Noord-Korea.” 

(Lees verder onder de tweet)

Volgens Pompeo is Kim nog steeds toegewijd om dat doel te bereiken en Trump is volgens hem nog steeds bereid om “een betere toekomst voor Noord-Korea” te verzekeren. De dialoog tussen beide landen houdt heel Azië in de ban. Vandaag ontmoet Pompeo nog de Japanse premier Shinzo Abe en zijn Zuid-Koreaanse en Japanse collega’s.