Moslimterroristen van de Fulani, een volk van veehoeders in Nigeria, hebben dit jaar al meer dan 1.870 christenen gedood. Daardoor zijn zij veel dodelijker dan bijvoorbeeld Boko Haram.

De Fulani richtten in het weekend van 23 en 24 juni verschillende bloedbaden aan in voornamelijk christelijke dorpen in de Nigeriaanse staat Plateau, daarbij zouden meer dan 200 doden zijn gevallen. In de eerste week van juli werden nog eens 120 christenen afgeslacht. In totaal zouden er dit jaar al zo’n 1.870 christenen door de Fulani zijn gedood.

Dodelijker dan Boko Haram

De meeste mensen denken aan Boko Haram als men over jihadistisch of sektarisch geweld in Nigeria hoort spreken. Maar de Fulani gaan al vele jaren langer mee. Enkele jaren geleden werden ze nog als de vierde meest dodelijke terreurgroep ter wereld bestempeld. Bovendien zijn grote slachtpartijen onder christenen niet nieuws in het land. Dit jaar zijn de gewelddadige confrontaties tussen de islamitische Fulani-veehoeders en voornamelijk christelijke Berom-veehoeders echter opnieuw geïntensiveerd.

Een van de belangrijkste pro-Fulani groepen in Nigeria rechtvaardigde de aanvallen. “Hoezeer ik ook het doden van mensen niet steun, de waarheid moet worden verteld dat degenen die de aanvallen hebben uitgevoerd op een vergeldingsmissie waren”, zegt Danladi Ciroma, de voorzitter van de groep. “Fulani-veehoeders hebben ongeveer 300 koeien verloren in de laatste paar weken, nog eens 174 runderen werden gestolen.”

De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari, die naar verluidt zelf van Fulani-afkomst is, werd ervan beschuldigd de aanvallen van de moslimgroep te bagatelliseren en zelfs te vergoelijken.