Kersvers Mexicaans president Andres Manuel Lopez Obrador heeft verklaard een sterke grensmacht te zullen creëren om de instroom van illegale immigranten, wapens en drugs uit het Zuiden tegen te gaan. De socialistische politicus kiest zo voor dezelfde lijn als zijn Amerikaanse collega Donald Trump, waar hij recent nog heel veel kritiek op had.

In een interview met Bloomberg liet het toekomstig hoofd van de publieke veiligheid, Alfonso Durazo, weten dat de politiemacht groot zal zijn en kadert in een algemene inspanning om de regio uit de eeuwige staat van geweld en armoede te tillen.

Lopez Obrador en zijn linkse partij, die hij oprichtte in 2014, konden de recente verkiezingen winnen mede dankzij het grote ongenoegen in Mexico tegen de grootschalige criminaliteit, corruptie en armoede in het land. Tevens beloofde men om Mexicanen te beschermen tegen het hardere beleid in de Verenigde Staten. Nu zal “AMLO”, zoals Lopez Obrador genoemd wordt, de eigen zuidergrens sterk moeten beschermen en tegelijkertijd van tactieken en retoriek uit het noorden, de Verenigde Staten dus, schuwen.

Humanitair gezicht

Durazo wijst er ook op dat de belangrijkste inspanningen humanitair zullen zijn en er op gericht om samen met de Centraal-Amerikaanse landen te werken aan de levenskwaliteit van de lokale bevolking.De toekomstige president zegt dat de veiligheidsstrategie van Mexico compleet gefaald heeft en opnieuw moet worden opgebouwd. “Legitiem geweld is een middel van de staat, maar het mag nooit het eerste middel zijn, het moet het laatste zijn.

De nieuwe president van Mexico, die op 1 december de macht overneemt, zal nu vrijdag samenzitten met de Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo. Immigratie zal hoog op de agenda staan.