De speciale woonunits die ontworpen zijn voor gezinnen van uitgewezen asielzoekers volstaan niet, vinden ngo’s. Eerder lieten ook al activisten hun ongenoegen blijken, nu volgen de ngo’s. Zij vinden de woonunits “een gevangenis voor buitenlandse kinderen die geen misdaad begaan hebben”. “We zullen proberen om die families via de rechtbank vrij te krijgen”, klinkt het.

In het verleden werd ons land meermaals op de vingers getikt en veroordeeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vanwege het opsluiten van kinderen. Daarom besliste de regering op speciale woonunits te ontwerpen voor uitgewezen asielzoekers, op maat van gezinnen met kinderen. Tussen 22u ‘s avonds en 6u ‘s ochtends krijgen de uitgewezen asielzoekers volledige privacy, en bovendien krijgen ze professionele begeleiding van coaches.

Schending mensenrechten

Maar die maatregelen volstaan niet, vinden sommigen. Enkele weken geleden drongen een 80-tal activisten het gesloten repatriëringscentrum al binnen om er “open grenzen” te eisen, nu laten ook ngo’s zich horen. Ngo Ciré vindt de woonunits voor uitgewezen families met kinderen een schending van de mensenrechten, en zal naar eigen zeggen naar de rechtbank stappen. “We zullen proberen om die families via de rechtbank vrij te krijgen”, aldus de directrice van de ngo.

Niet alleen de leefomstandigheden zijn volgens ngo Ciré een schending van de mensenrechten, ook het feit dat kinderen opgesloten worden kan niet volgens de ngo. “Het feit dat kinderen opgesloten worden, is op zich al een schending van hun rechten”, klinkt het. “Dit is een gevangenis voor buitenlandse kinderen die geen misdaad begaan hebben. Ze worden louter om administratieve redenen opgesloten. In wat voor wereld leven wij dan?”

Bij de ngo wijzen ze met een beschuldigende vinger naar de regering, die volgens de directrice van de ngo een schrikbewind voert inzake migratie. “De regering heeft het over het belang van het kind, respect voor de autoriteit van de ouders en respect voor het gezinsleven”, stelt ze. “Maar ze wil vooral de boodschap verspreiden dat zelfs families met kinderen niet veilig zijn voor haar uitwijzingspolitiek.”

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/