De Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likoed) zei na afloop van een bezoek aan Moskou dat zijn land geen problemen heeft met de Syrische president Bashar Al-Assad. Netanyahu probeert met de Russische president Vladimir Poetin een akkoord te bereiken over de inperking van de Iraanse invloed in Syrië.

Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likoed) heeft zijn land er geen bezwaar tegen dat de Syrische president Bashar Al-Assad de controle over zijn land herovert en stabiliseert. “We hebben geen probleem met het Assad-regime, 40 jaar lang is er geen enkele kogel afgevuurd op de Golanhoogten”, zei Netanyahu in Moskou na een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin.

Inperking Iraanse invloed

Tegelijkertijd zei Netanyahu dat hij er wel alles aan zal doen om de Israëlische grens te beschermen, ook tegen de Syrische regering. Slechts enkele uren voor de uitspraken van Netanyahu voerde de Israëlische luchtmacht nog een bombardement op stellingen van de sjiitische Libanese militie Hezbollah aan de Syrische grens. Dit zou een vergelding zijn geweest voor een drone die vanuit het Syrische luchtruim Israël binnenvloog.

Nochtans heeft Israël er in het verleden niet voor teruggedeinsd om met zijn luchtmacht in te grijpen in Syrië. Volgens Netanyahu was dat echter gerechtvaardigd om op te kunnen treden tegen aartsrivaal Iran en Hezbollah.

“Ik heb een duidelijk beleid uitgestippeld dat we niet ingrijpen en ook niet hebben ingegrepen. Dat is niet veranderd. Wat ons heeft getroebleerd zijn ISIS en Hezbollah en ook dat is niet veranderd”, zegt de Israëlische premier. “De kern van de zaak is het behoud van onze vrijheid om op te treden tegen iedereen die tegen ons handelt. Ten tweede, de verwijdering van de Iraniërs van Syrisch grondgebied.”

Russisch-Israëlisch akkoord over Syrië

Netanyahu was de afgelopen twee dagen in Moskou om er te spreken met de Russische president Vladimir Poetin. Het lijkt er sterk op dat Netanyahu probeert een overeenkomst te vinden met de Russen, die de regering van Al-Assad in Syrië steunen.

Volgens die overeenkomst zou Rusland zich inspannen om Iraanse troepen van de Israëlische grens weg te houden, in ruil daarvoor zou Israël niet tussenbeide komen terwijl het Syrische regeringsleger het zuiden van het land herovert.