De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) is onder vuur komen te liggen na enkele kritische uitspraken over de multiculturele samenleving. Zo zei hij geen enkel multicultureel land te kennen “waar een vreedzaam samenlevingsverband is”. Ook noemde hij Suriname een “failed state”, onder meer door de “etnische opdeling”.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) deed de uitspraken vorige week dinsdag in Den Haag, tijdens een bijeenkomst van Nederlanders die werkzaam zijn bij internationale organisaties. Blok ging er met zo’n tachtig aanwezigen in discussie over onder meer multiculturalisme. Het onderzoeksjournalistiek programma Zembla pakte uit met de beelden.

(Lees verder onder de tweet.)

“Geen enkele multiculturele samenleving met vreedzaam samenlevingsverband”

De liberale minister toont zich tijdens de bijeenkomst weinig hoopvol in het slagen van de multiculturele samenleving. “Noem mij een voorbeeld, van een multi-etnische of multiculturele samenleving, waar de oorspronkelijke bevolking nog woont. […] En waar een vreedzaam samenlevingsverband is”, zegt Blok .”Ik ken hem niet.”

Zo’n samenleving zal snel “tegen haar grenzen aanlopen” als de migratie toeneemt, aldus Blok. “Als je in Benoordenhout woont, is het hartstikke leuk om op zondag naar de Turkse bakker te gaan. Je hebt ook geen last van een aantal bijeffecten”, gaat Blok verder. “Maar als je er middenin woont, heb je enorm last.”

(Lees verder onder de tweet.)

“Suriname is een ‘failed state'”

Als iemand uit het publiek daarop Suriname als tegenvoorbeeld geeft, noemt Blok Suriname een “failed state”. “Dus de partijen in Suriname zijn niet langs etnische lijnen opgedeeld”, vraagt de minister zich af. “Een functionerende rechtstaat en democratie? […]  Suriname is een ‘failed state’. En dat heeft ernstig te maken met de etnische opdeling.”

Ook het Aziatische ministaatje Singapore vindt Blok geen goed voorbeeld. “Singapore is inderdaad een klein mini-landje, extreem selectief in z’n migratie”, aldus Blok. “Die laten geen arme migranten toe. Ja, eventueel voor de schoonmaak.”

“Waarschijnlijk zit ergens diep in onze genen dat we een overzichtelijke groep willen hebben om mee te jagen of om een dorpje te onderhouden”, zegt de minister. En dat we niet goed in staat zijn om een binding aan te gaan met ons onbekende mensen.”

(Lees verder onder de tweet.)

Weinig hoop in spreidingsplan migranten EU

Ook in het spreidingsplan voor migranten binnen de EU, dat op hevig Oost-Europees verzet stuit, ziet Blok weinig toekomst. Hij vindt dan ook dat er niet moet worden aangedrongen bij de Polen en Hongaren. Bovendien denkt hij dat migranten daar toch geen normaal leven kunnen uitbouwen.

“Loop eens over straat in Warschau of in Praag, daar lopen helemaal geen gekleurde mensen”, zegt Blok. “Die mensen zijn binnen een week weg. Worden letterlijk waarschijnlijk in elkaar geslagen. Die hebben daar geen leven.”

(Lees verder onder de tweet.)

Politieke ophef

Toen Blok geconfronteerd werd met de uitspraken zei hij dat zijn “doel was een open uitwisseling te stimuleren” en het publiek “te prikkelen”. Het duurde echter niet lang of kwamen verontwaardigde reacties uit politieke hoek, ook vanuit zijn eigen partij, de VVD.

In een brief aan de Nederlandse Tweede Kamer herhaalde de minister dat hij wilde “prikkelen”. “Om dat doel te bereiken heb ik tijdens deze bijeenkomst de scherpte van de discussie opgezocht en illustraties gebruikt die ongelukkig zijn. Ik heb mij daarbij in te scherpe bewoordingen uitgelaten. Ik betreur dat ik daarmee aanstoot heb gegeven”, aldus Blok.

Met name de linksliberale coalitiepartner D66 was erg ontzet over de uitspraken. De partij verwachtte bij monde van Kees Verhoeven “uitleg van de minister over zijn onbegrijpelijke uitspraken en zijn pessimisme over de verdeling van vluchtelingen in Europa en de multiculturele samenleving”.