Tunahan Kuzu, de voorzitter van de uiterst linkse migrantenpartij DENK, heeft heel wat ophef veroorzaakt in Nederland. In een video-onderhoud met de bekende Nederlands-Turkse vlogger Ismail Ilgun zei Kuzu namelijk dat autochtonen die niet kunnen omgaan met het veranderde, diverse Nederland beter kunnen “oprotten”. Op sociale media en in de politiek kon Kuzu al rekenen op felle kritiek, onder meer vanwege de rechtse PVV-leider Geert Wilders.

Tunahan Kuzu, van Turkse afkomst en vroeger actief bij de centrumlinkse PvdA, verbaasde vorig jaar vriend en vijand toen zijn partij, die zich organiseert rond linkse en etnisch-allochtone thema’s, drie zetels behaalde in de Nederlandse Tweede Kamer. Ook in de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen eerder dit jaar behaalde DENK 24 zetels in 13 gemeenteraden.

Vorige week schudde Kuzu Nederland opnieuw doorheen door denigrerend te spreken over migratiekritische Nederlanders: “Als het ze niet bevalt, dat veranderende Nederland, waar mensen met verschillende achtergronden samen met elkaar leven in een stad als Zaandam, in een wijk als Poelenburg, dan rotten zij maar op.”

“Nederlanders voelen zich superieur”

Kuzu had het tevens over een vermeende exclusieve attitude van de Nederlanders. Gericht aan vlogger Ilgun zei Kuzu: “Door jou als de ander te behandelen, door jou te zien als buitenlander, door jou te zien als Turk… Daarmee zeggen ze eigenlijk: ‘Kijk, wij Nederlanders voelen zich superieur en die ander hoort er niet bij’.”

Heel wat politici en opiniemakers in Nederland reageerden negatief op de felle retoriek van Kuzu. “Mijn boodschap aan Kuzu, DENK en alle andere Erdogan-lovers: snel optiefen naar Turkije!”. Op Facebook reageerde Kuzu op de commotie“Als je het zonder context hoort, kan ik begrijpen dat het verkeerd kan overkomen. Het is echter te makkelijk om één zin uit een video van een half uur te knippen en dat los te trekken”, aldus Kuzu. “Ik doe niet mee aan het sentiment eromheen en zal me blijven inzetten om de groeiende tendens van xenofobie, racisme en discriminatie een halt toe te roepen, zodat alle Nederlanders zich thuis voelen in ons land.”

Geen proefstuk voor DENK

Eind vorig jaar kreeg Kuzu zowat elke fractie in het Nederlandse parlement over zich heen door de de Koerdische PKK weg te zetten als een terroristische organisatie en de Israëlische regering te beschuldigen om de mensenrechten te schenden. En eerder deze maand stelde Kuzu nog dat elke Nederlander die het geld heeft eens in hun leven naar Suriname zou moeten gaan. Dit om te denken aan het leed dat al die mensen hebben meegemaakt” door de Nederlandse kolonisatie en de slavernij.

Vorige maand kwam dan weer boven water dat men vorig jaar bij DENK een nep-PVV-campagne had gefabriceerd met foto’s van Geert Wilders en de bijhorende tekst: “Na 15 maart gaan de Nederland zuiveren”. Na beraad besliste men om de valse affiches toch niet te gebruiken, maar de afbeeldingen werden wel even online geplaatst. Dit “om te testen of de banner zou worden toegestaan door reclameplatform Google Adwords”. Wie klikte op de advertentie werd zelfs doorgestuurd naar de PVV-website. Wilders zelf had het over “een smerige nepcampagne”.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

ADVERTENTIE