De lokale verkiezingen naderen. Dat is ook te voelen in Gent, waar de politieke sfeer (steeds meer) bitsig is te noemen. Dat kon ook N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt aan de lijve ondervinden woensdag op de Gentse Feesten. Daar werd een debat georganiseerd van circa vier uur lang. Van Bossuyt kreeg in de eerste helft slechts vier minuten spreektijd tijdens de discussie. ‘Discutabel’, gezien het om de grootste partij van het land gaat, zo vindt Het Nieuwsblad. In de tweede helft van het debat werd Van Bossuyt dan weer “voor het vuil van de straat uitgemaakt”.

“Ik verafschuw uw partij”, zo mocht de Gentse nummer één van N-VA horen op het politiek debat woensdag op de Gentse Feesten. Bitsig, maar zo gaat het er nu eenmaal aan toe in de politiek, kan men denken. Op de koop toe kreeg Van Bossuyt tijdens het twee uur durende eerste deel van het debat echter slechts vier minuten spreektijd. “Blijkbaar heeft links Gent het moeilijk met een diversiteit aan meningen”, zo post de N-VA-politica en huidig Europarlementslid op Facebook.

In een 'debat' de eerste twee uur 4 minuten het woord krijgen. Blijkbaar heeft links Gent het moeilijk met een…

Publiée par Anneleen Van Bossuyt sur Jeudi 19 juillet 2018

“N-VA maakt de samenleving ziek”

Woensdagnamiddag werd een politiek debat georganiseerd op de Gentse Feesten, maar dat bleek geen pretje voor Van Bossuyt. Ze kreeg amper het woord. “Discutabel natuurlijk, zeker voor de grootste partij van het land”, zo schrijft zelfs Het NieuwsbladReza Moqadam van de nieuwe partij ‘Spiegel’, die niet eens uitgenodigd was en ongevraagd op het podium kroop, kreeg zelfs meer spreektijd.

Daar bovenop werd de N-VA ook schijnbaar geviseerd. Ten eerste werd de partij samen met Open Vld al niet opgenomen in het officiële programma van het debat. Daarna volgden de beschimpingen en beledigingen elkaar in snel tempo op tijdens het tweede gedeelte van het debat. “N-VA vergiftigt onze breinen”, “Jullie zetten mensen tegen elkaar op”, “Stop met dat racisme en opdelen in wij en zij”. Tot slot werd Bossuyt ook persoonlijk aangesproken. “Anneleen, ik respecteer u als persoon, maar ik verafschuw uw partij. N-VA maakt de samenleving ziek. Jullie zijn Vlaams Belang geworden en geven het racisme in Vlaanderen de wind in de zeilen. En links laat zich daardoor opjutten.” De aanval werd beantwoord met luid applaus in de zaal.

“Ik werd uitgemaakt voor het vuil van de straat”

Via Facebook reageerde Van Bossuyt met flinke verontwaardiging. “In een ‘debat’ de eerste twee uur vier minuten het woord krijgen. Blijkbaar heeft links Gent het moeilijk met een diversiteit aan meningen”, zo luidt de Facebookpost van de N-VA’ster. “En in de volgende twee uur uitgemaakt worden voor het vuil van de straat omdat je durft staan voor een hechte (stads)gemeenschap met gedeelde waarden en normen en het Nederlands als verbindingstaal. Hoog tijd voor verandering in Gent!”

(Lees verder onder de tweet.)

“Ik ga me er niet door laten afschrikken”, vertelt Van Bossuyt nog in een reactie aan SCEPTR. “Maar ik denk dat dit aantoont hoe fout het zit in Gent. Links laat altijd van zich horen als zijnde verdraagzaam, progressief en democratisch. Maar als het gaat om meningen die de hunne niet zijn, mogen die minder aan bod komen of word je uitgemaakt. Als links zich moreel superieur wil voelen, is dat echter voor hun rekening. […] Ik hoop wel dat dit incident bij veel mensen de ogen opent.”

De Gentse Feestendebatten – die dit jaar voor de 29ste maal doorgaan – staan bekend om hun linkse inslag. Vlaams Belang wordt er zelfs niet uitgenodigd wegens ‘niet welkom’. Meryem Kacar van de radicale migrantenpartij Be.One mocht echter wel van de partij zijn. Bij het Vlaams Belang liggen ze er evenwel “niet wakker van”. “Het is een ongeschreven regel dat je niet aan politiek doet tijdens de Gentse Feesten”, aldus de Gentse lijsttrekker voor het Vlaams Belang Johan Deckmyn tegenover SCEPTR. “Enkele linkse mensen denken daar duidelijk anders over en organiseren dan maar heel eenzijdige debatten. Daar zijn geen rechtse stoorzenders gewenst, maar daar lig ik niet wakker van. We halen ons gelijk wel in oktober.”