Het Europese handelsoverschot met de Verenigde Staten is Amerikaans president Donald Trump al lang een doorn in het oog. Om die reden dreigt hij met een importheffing van twintig procent op Europese auto’s. De Europese Unie wil niet lijdzaam toekijken en pleit voor tegenmaatregelen. Geen goed idee, klinkt het bij de N-VA. “We zouden beter terug aan tafel gaan zitten”, stelt N-VA-Kamerlid Rita Bellens.

Momenteel bestaat er in de VS een importheffing van 2,5 procent op auto’s uit de Europese Unie. De EU hanteert dan weer een heffing van 10 procent op Amerikaanse auto’s. Volgens de Amerikaanse minister van Handel, Wilbur Ross, verzwakt de Europese heffing de Amerikaanse auto-industrie. In maart dreigde Trump al om de heffing op EU-wagens stevig op te krikken en twee weken geleden deed hij dat opnieuw.

De auto-industrie blijft evenwel belangrijk voor Vlaanderen, klinkt het bij de N-VA. Hogere importtarieven op Europese auto’s zouden dan ook zware gevolgen kunnen hebben. N-VA-Kamerlid Rita Bellens drong gisteren bij minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders (MR), aan om de dialoog met de Verenigde Staten te blijven voeren. “Vlaanderen is altijd al gebaat geweest bij vrijhandel. Protectionisme is nefast voor onze economie”, stelde Bellens.

De Europese Unie wil echter niet lijdzaam naar de maatregelen van president Trump kijken. Zo stelde de Europese Commissie een aantal gerichte tegenmaatregelen voor die vooral de industrieën in de zogenaamde ‘swing states’ (staten waar de Republikeinen niet zeker zijn van de overwinning) viseren. Bellens is echter kritisch ten aanzien van deze politiek. “We zouden beter terug aan tafel gaan zitten. TTIP is dood en begraven, maar we kunnen perfect gesprekken opstarten voor een nieuw handelsakkoord dat voor beide partijen voordelig is”, klinkt het.

(Lees verder onder het uitgelicht artikel.)

Trump dreigt met importheffing van 20 procent op Europese wagens

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Bellens: “Zwaartepunt onderhandeling bij de regio’s”

Onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten worden door Europa gevoerd. Binnen de Europese Unie proberen de bevoegde regeringsleden dan weer een gemeenschappelijk standpunt te vinden. Daar wringt in België het schoentje volgens Bellens. Zo worden de regio’s volgens haar niet voldoende betrokken bij deze onderhandelingen. “De bestaande samenwerkingsakkoorden daarover zijn verouderd en dringend toe aan herziening. Grijp de huidige situatie dan ook aan om de expertise van de regio’s mee te nemen in de onderhandelingen”, klink het.

ADVERTENTIE