Vanmorgen lanceerde Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Liesbeth Homans (N-VA), opnieuw een pleidooi voor de afschaffing van de provincies. “Volgende keer bij de onderhandelingen in 2019 zal de volledige afschaffing van de provincies echt wel in het regeerakkoord moeten komen als de N-VA erbij is”, verklaarde ze in De Ochtend op radio 1. Dit standpunt zal vooral in de provincie Limburg zijn weerslag hebben op de verkiezingscampagne. Zo stelde CD&V-voorzitter Wouter Beke dat de komende verkiezingen een referendum over Limburg zullen worden: “wie voor Limburg is, stemt CD&V. Wie tegen is, stemt N-VA”.

De eis om de provincies af te schaffen gaat al een tijdje mee. Naast N-VA en Vlaams Belang is ook Lijst Dedecker hiervoor gewonnen. De laatstgenoemde partij deed zelfs niet mee aan de provinciale verkiezingen in 2012. We kunnen geen energie steken in een bestuursniveau dat niet moet worden afgeslankt, zoals de Vlaamse regering nu voorstaat, maar dat moet verdwijnen”rechtvaardigde LDD-kopman Jean-Marie Dedecker toen zijn partij haar (opmerkelijke) beslissing. Homans plaatst het punt nu opnieuw op de (politieke) agenda.

Homans: “Moet in het regeerakkoord”

Hoewel de N-VA zich al geruime tijd tegen de provincies kant, moest ze zich deze legislatuur tevredenstellen met een forse hervorming van dit bestuursniveau. “De uitvoering van een regeerakkoord is niet de uitvoering van je partijprogramma”, stelde Homans daarover. De hervorming die deze legislatuur werd doorgevoerd “was een politiek compromis”. “Een van de drie regeringspartijen was absoluut tegenstander van de afschaffing”.

Bij de toekomstige onderhandelingen voor een Vlaamse regering zal N-VA de afschaffing van de provincies opnieuw op tafel leggen. Daarnaast lijkt de partij er nu meer gewicht aan te geven. “Volgende keer bij de onderhandelingen in 2019 zal de volledige afschaffing van de provincies echt wel in het regeerakkoord moeten komen als de N-VA erbij is”, verklaarde Homans in De Ochtend.

Spanningen in Limburg

Het huidige pleidooi van Homans zal zeker zijn weerslag hebben op de verkiezingen in Limburg, waar er traditioneel een grotere gehechtheid is aan de provincie. CD&V-voorzitter Beke riep immers de verkiezingen van 14 oktober al uit tot een referendum over Limburg. Volgens N-VA-voorzitter De Wever wil hij echter de Limburgers “bang maken”.

“Limburgers laten zich niet gemakkelijk bang maken maar zijn natuurlijk wel argwanend”, repliceerde Beke daarop. “Zeker wanneer men vanuit Antwerpen komt zeggen wat hier in Limburg moet gebeuren. Waar het over gaat – en dat heeft de N-VA ook bevestigd – is dat ze graag Limburg zouden afschaffen. Wij willen dat niet. Wie voor de provincie is, die weet dat ze bij CD&V terechtkunnen, wie tegen Limburg is kan bij de N-VA terecht. 14 oktober zal dan ook een referendum over Limburg worden”, verklaarde hij eerder tegenover TVL.