De linkse Andres Manuel Lopez Obrador heeft de Mexicaanse presidentsverkiezingen overtuigend gewonnen. Zijn regering lijkt de meeste linkse te worden in de democratische geschiedenis van het land.

Andres Manuel Lopez Obrador, de linkse ex-burgemeester van Mexico-stad won de presidentsverkiezingen met de grootste marge sinds de jaren tachtig. Hij kreeg meer dan de helft van de stemmen en ligt daarmee zo’n 30 procent voor op zijn rivalen.

Nerveuze investeerders

Lopez Obrador beloofde om de corruptie uit te roeien en drugskartels met een minder confronterende benadering te bedwingen. Ook zegt hij de ongelijkheid te willen verminderen, wat veel investeerders nerveus maakt. Zijn regering zou de aanzet kunnen geven tot een minder open houding tegenover buitenlandse investeringen en een minder inschikkelijke houding ten opzichte van de Verenigde Staten.

“Ik wil de geschiedenis ingaan als een goede president van Mexico”, zei hij tijdens zijn overwinningstoespraak. Voorts klonk hij verzoenend in de toespraak, waarin hij de onafhankelijkheid van de centrale bank, economische voorzichtigheid en respect voor individuele vrijheden beloofde.

Mexicaanse Trump?

Ondanks zijn linkse signatuur wordt Lopez Obrador in zijn land vaak met de Amerikaanse president Donald Trump vergeleken. Hij is namelijk erg nationalistisch, koppig en weet bovendien ook erg hard uit te halen naar zijn rivalen. De Amerikaanse president feliciteerde Obrador Lopez intussen al op twitter. “Ik kijk er erg naar uit om met hem samen te werken. Er moet nog veel worden gedaan wat zowel de Verenigde Staten als Mexico ten goede zal komen!”, aldus Trump

Het eerste contact op hoog niveau tussen Obrador Lopez en het Witte Huis zal waarschijnlijk een telefoongesprek op Maandag zijn. Eerder kondigde de Amerikaanse president aan dat hij misschien auto’s zou belasten die uit Mexico worden ingevoerd als er spanningen zouden ontstaan tussen de twee landen. Dan is er ook nog de kwestie van de muur die Trump aan de Mexicaanse grens wil bouwen.