Een 40-tal linkse activisten zijn deze ochtend het slachthuis in Tielt binnengedrongen. De actie moet kaderen in dierenrechten. De politie kon inmiddels de actie stilleggen en de manifestanten – vooral van Franse afkomst – naar de grens brengen. Dat weet VRT NWS.

Rond 4u15 deze ochtend drongen een veertigtal activisten het slachthuis in Tielt binnen. De verantwoordelijke organisatie, het Franse ‘269 Libération Animale’, heeft het echter over “meer dan 70” actievoerders. Het opzet van de actie was naar eigen zeggen een “individu bevrijden”. Nadat men twee varkens losliet, ketende men zich vast in het gebouw. Het vleesbedrijf zelf ontkent echter dat er varkens werden vrijgelaten.

Politie trad doortastend op

De politie zette de actie echter snel stil nadat men massaal ter plaatse kwam. “We zijn met hen beginnen onderhandelen, maar alles is rustig verlopen. Ze hebben geen geweld gebruikt”, zo getuigt korpschef van politiezone Tielt Claude Vandepitte tegenover VRT NWS. “We hebben hen uiteindelijk zélf losgemaakt, aangezien ze dat zelf niet wilden doen.”

Hierna werden alle actievoerders geïdentificeerd en PV’s opgesteld. De actievoerders zijn vooral van Franse afkomst en werden naar de Franse grens gebracht. Later zal men nog verhoren uitvoeren.

Slachthuis in Tielt

Het slachthuis in Tielt kwam vorig jaar in de problemen nadat dierenrechtenorganisatie ‘Animal Rights Undercover’ geheime beelden had opgenomen in het slachthuis en later vrijgaf in een persmededeling. Uit de beelden bleek dat verschillende varkens er werden mishandeld.

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) liet daarop het slachthuis stilleggen, maar na het voldoen aan de nodige criteria – waaronder een actieplan om dierenmishandeling tegen te gaan – kon het slachthuis weer opengaan. Sindsdien kan de overheid via geïnstalleerde camera’s in ‘real time’ een oogje in het zeil houden in het slachthuis.