De roodkleurige geldmunten van 1 en 2 eurocent. Weinigen zijn er echt tevreden over. Woensdag bleek dat de banken supermarkten zelfs verwittigen dat een tekort dreigt omdat mensen de kleine muntstukken niet gebruiken en thuis oppotten. Vicepremier en minister van Economie Kris Peeters (CD&V) werkt nu echter een wetsontwerp uit dat de ‘rosse muntjes’ overbodig zal maken. Peeters wil dat de prijzen verplicht afgerond worden bij cash betalingen, zo weet Het Nieuwsblad.

Minister van Economie Peeters werkt een nieuw wetsontwerp uit die een “verplichte afronding voor het cash betaalde gedeelte van de totaalsom” zal opleggen bij aankopen. Dat weet Het Nieuwsblad van de woordvoerster van de Economieminister, Miet Deckers.

‘Rosse’ muntjes bannen krijgt brede steun

Het voorstel geniet de steun van zelfstandigenorganisaties Unizo, Comeos en UCM. Na de zomervakantie moet het wetsontwerp in het parlement gebracht worden. Ook bankenfederatie Febelfin steunt het voorstel van Peeters. Zelfstandigensyndicaat NSZ riep eerder reeds op om een afronding van prijzen te verplichten.

Unizo zet hun oproep tot een verplichte afronding kracht bij in een mededeling. Sinds 2014 hebben handelszaken de mogelijkheid om vrijblijvend af te ronden, “[maar nu] blijven heel wat handelaars – groot en klein – aarzelen om de afronding van het kassaticket toe te passen”, zo klinkt het bij Unizo in de persmededeling. “Winkeliers zijn op zich wel overtuigd, maar durven vaak niet. Ze willen mogelijke discussies daarover met hun klanten vermijden, stellen we op het terrein vast.”