In Kortrijk hebben allochtone jongeren gisteren voor amok gezorgd door ostentatief tegen de Rode Duivels te supporteren. Ze provoceerden door met Franse vlaggen te zwaaien, Franse liedjes te zingen en Belgische fans uit te lachen. Uiteindelijk leidde dat tot een opstootje. De politie greep in en voerde de amokmakers geboeid af. 

Gisteren speelde België tegen Frankrijk op het WK voetbal in Rusland. In zowat alle Vlaamse steden worden bij wedstrijden van België grote schermen geplaatst waar duizenden mensen samenkomen om er te supporteren voor de Rode Duivels. Dat gebeurde gisteren ook in het West-Vlaamse Kortrijk. Wat een gezellige voetbalavond moest worden, eindigde in mineur in Kortrijk. Niet alleen door de Belgische nederlaag, ook door een groepje allochtone amokmakers.

Provoceren

Tijdens de wedstrijd lieten de allochtonen al geen kans onbenut om de talrijk opgekomen Rode Duivels-supporters te provoceren. Na het doelpunt van Frankrijk begonnen enkelen onder hen ostentatief met de Franse vlag te zwaaien en Franse liedjes te scanderen. Veel Belgische supporters lieten hun ongenoegen blijken, maar tot opstootjes kwam het toen nog niet.

Na de wedstrijd beslisten de allochtonen echter nog een schepje bovenop hun provocerende en kinderachtige gedrag te doen. Ze positioneerden zich bij de uitgang van het Kortrijkse WK-dorp en daagden alle Belgische supporters uit die afdropen na de 1-0 nederlaag. Er werd met Franse vlaggen gezwaaid, gelachen, gezongen en uitgedaagd. Enkele Belgische supporters vonden dat het welletjes was geweest, en het kwam tot een opstootje.

De politie greep in en dreef de groepen uit elkaar. De amokmakers werden tegen de grond gewerkt en geboeid overgebracht naar het politiecommissariaat.

Eerder zorgden allochtone jongeren ook al in het Limburgse Genk voor ophef door provocerend tegen de Rode Duivels te supporteren bij de wedstrijd tegen Japan. Ze maakten daarbij expliciete handgebaren en vierden luidkeels de achterstand van België. Toen de Rode Duivels de situatie hadden rechtgetrokken, kwam dat als een boemerang terug in hun gezicht. Dat zorgde voor veel frustratie, waardoor ze de confrontatie opzochten.