Het Israëlische leger heeft vanmiddag een Syrische straaljager neergehaald die het Israëlische luchtruim zou zijn binnengevolgen. Net op dit ogenblik is het Syrische leger bezig met het veroveren van de laatste opstandige gebieden aan de Israëlische grens.

Vanmiddag werd een Syrische straaljager neergeschoten door het Israëlische leger boven de Golanhoogten. Het zou gaan om een Soechoj-straaljager van Russische makelij, die werd neergehaald door Patriot-raketten. De straaljager zou het Israëlische luchtruim zijn binnengevolgen. Het is onduidelijk waar het vliegtuig is neergestort. Volgens Russische media zou één piloot zijn omgekomen, een andere wordt nog vermist.

(Lees verder onder de tweet.)

Gespannen situatie aan Israëlische grens

Net op dit moment verovert het Syrische leger, met behulp van Russische luchtsteun, het laatste gebied aan de Israëlische grens dat nog in handen is van Islamitische Staat. Het Israëlische leger is zeer alert sinds de operatie van het Syrische leger in het zuiden van Syrië bezig is. Ook zou Israël gisteren drones hebben neergehaald die vanuit Syrië het Israëlische luchtruim binnenvlogen.

(Lees verder onder de tweet.)

“Sinds de ochtenduren is is er een verhoging van de interne gevechten in Syrië, met inbegrip van een verhoging van de activiteit van de Syrische luchtmacht”, luidde het in een verklaring van het Israëlische leger. Verder luidde de verklaring dat Israël “zou blijven optreden” tegen om het even welke breuk van een wapenstilstand uit 1974 die van toepassing is op de Golanhoogten. “De Israëlische vijand bevestigt zijn steun aan de gewapende terroristische groeperingen en richtte zich op een van onze gevechtsvliegtuigen”, zegt het Syrische staatspersagentschap SANA.

Eerder zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likoed) dat zijn land geen bezwaar heeft tegen het feit dat de Syrische president Bashar Al-Assad de controle over zijn land herovert en stabiliseert. “We hebben geen probleem met het Assad-regime, 40 jaar lang is er geen enkele kogel afgevuurd op de Golanhoogten”, zei Netanyahu. Israël maakt zich wel zorgen over de toenemende aanwezigheid van Iran in Syrië. In de zeven jaar dat het conflict intussen woedt heeft het al herhaaldelijk Iraanse basissen en posities in Syrië bestookt.