Volgens de regering van Tadzjikistan zit een verboden islamistische oppositiepartij achter de aanslag tegen westerse fietsers. Intussen eiste terreurgroep Islamitische Staat de aanslag op. Ook verspreidde de terreurgroep een video waarin de aanvallers te zien zijn.

De regering van Tadzjikistan beschuldigt een verboden islamistische oppositiepartij ervan achter de aanslag op een groep westerse fietsers te zitten. Het gaat om de ‘Islamitische Partij van de Renaissance van Tadzjikistan’ (IPRT). De verbannen leiders van de partij ontkenden elke betrokkenheid. Volgens hen misbruiken de Tadzjiekse autoriteiten het incident voor politieke doeleinden.

(Lees verder onder de tweet.)

Opeising IS

De Tadzjiekse autoriteiten wisten gisteren vier verdachten van de aanval te doden en één te arresteren. Volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken werden nog eens vier andere verdachten gearresteerd. Volgens de Tadzjiekse regering zou één van de verdachten verklaard hebben dat zijn leider in Iran was opgeleid. Ook zou de groep van plan zijn naar Afghanistan te vluchten na de aanval.

Intussen werd de aanval opgeëist door Islamitische Staat via hun persagentschap AMAQ. Volgens de terreurgroep waren de aanvallers “soldaten van de Islamitische Staat” en “werd de aanval uitgevoerd na oproepen om de burgers van de coalitielanden aan te vallen”. De terreurgroep verspreidde bovendien een video van de aanvallers.

Langer problemen met moslimterroristen

Twee fietsers uit de Verenigde Staten en één uit Zwitserland en Nederland kwam om het leven nadat ze doelbewust werden aangereden door een auto. De feiten vonden plaats in het district Danghara nabij de Afghaanse grens. Daarop zouden de mensen in de auto de overlevenden hebben aangevallen met messen en geweren. Daarbij geraakten drie fietsers uit Zwitserland, Nederland en Frankrijk gewond.

De inwoners van de voormalige sovjetrepubliek Tadzjikistan zijn voornamelijke soennitische moslims. In de jaren 90 was het land al eens het toneel van een bloedige burgeroorlog met islamistische guerrillastrijders.

Duizenden Tadzjieken hebben zich de afgelopen jaren bij de terreurgroep Islamitische Staat aangesloten. Een gelijkaardige trend tekende zich ook af in andere Centraal-Aziatische voormalige sovjetrepubieken met een grote moslimbevolking. Vorig jaar werden nog verschillende mannen uit Centraal-Azië gearresteerd wegens een bomaanslag op de metro in Sint-Petersburg in Rusland en wegens aanvallen van vrachtwagens in New York en Stockholm.