Afgelopen zaterdag is een Iraans koppel afkomstig uit Wilrijk opgepakt in de Brusselse gemeente Sint-Pieters-Woluwe. Het paar had een bom bij en zou een aanslag in Parijs voorbereid hebben. Dat brengen Het Laatste Nieuws en VTM. De vrouw legde reeds gedeeltelijke bekentenissen af. 

Afgelopen weekend werd een Iraans koppel opgepakt bij een antiterreuractie. In de wagen van het paar werd een explosief – TATP – gevonden, samen met een ontstekingsmechanisme. De vrouw bekende reeds gedeeltelijk. Het doelwit van het duo zou een bijeenkomst in Frankrijk geweest zijn van een Iraanse oppositiebeweging. Het gaat dus niet om islamistische terrorisme, maar om een politiek geïnspireerde aanslag. Door de actie van de Belgische veiligheidsdiensten is de aanslag echter verijdeld.

Veiligheidsdiensten volgden het koppel al poos op

De anti-terreuractie dateert van afgelopen zaterdagnamiddag. Tijdens deze actie werd een koppel onderschept met een zelfgemaakte bom. Ontmijningsdienst DOVO werd ingeschakeld om het tuig te neutraliseren.

Het federale parket gaf later vandaag meer uitleg, maar “het Iraanse koppel stond al langer op de radar van de veiligheidsdiensten”, zo weet VTM-journalist Faroek Özgünes reeds. “Toen dit weekend de plannen concreet werden om een aanslag te plegen op een politieke meeting in Parijs, zijn de veiligheidsdiensten in actie geschoten. Ze hebben het koppel kunnen onderscheppen in Stokkel, bij Sint-Pieters-Woluwe.”

Het explosief dat DOVO moest behandelen was zelfgemaakt, maar had het potentieel om veel schade te veroorzaken. “De bom was eigenlijk kant en klaar om te gebruiken en […] in combinatie met bijvoorbeeld een spijker[s], had mogelijk voor honderden slachtoffers kunnen zorgen. De bijeenkomst waar het koppel wilde toeslaan in Parijs was er een van de Iraanse oppositie. Daar komen duizenden mensen heen. Onder meer Rudy Giuliani (Rep.), de gewezen burgemeester van New York en advocaat van Donald Trump, is er aanwezig. […] Het koppel wilde een aanslag plegen tegen de Iraanse oppositiebeweging die pleit voor een machtswissel in Iran.”