Er zal geen derde vast internetnetwerk komen dat supersnel internet kan voorzien. Dat heeft de Vlaamse regering afgelopen weekeinde beslist op de superministerraad. Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) had daar even de deur voor open gezet vorig jaar, maar na een aantal beloftes vanwege Telenet en Proximus zal het nu dus niet zo ver komen.

In oktober vorig jaar had Muyters de duopolisten Proximus (dat internet via ADSL-lijn controleert) en Telenet (dat het internet via de kabel controleert) gewaarschuwd. Er moest een hogere capaciteit komen en de netwerken moeten opstaan voor derde spelers en dit aan een eerlijke prijs. Hiernaast moest de dekkingsgraad in Vlaanderen voldoende hoog zijn. Zo niet, dan zou Muyters via Fluviux – het fusiebedrijf boven distributienetbeheerders Infrax en Eandis – een nieuw glasvezelnetwerk bouwen.

Het nieuws zorgde voor een onmiddellijke klap van het Proximus-aandeel van 4,7 procent. Maar de hond zal niet bijten na het geblaf, zo blijkt nu Proximus en Telenet een aantal beloftes hebben gemaakt.

Precieze engagementen Telenet en Proximus niet geheel duidelijk

“Ik ben blij dat we de handen met de private markt in elkaar kunnen slaan om onze vier doelstellingen te bereiken”, vertelt minister Muyters via de Vlaamse staatsomroep“Samen kunnen we een digitaal ecosysteem op poten zetten waarin innovatieve toepassingen voor bedrijven en gezinnen zullen kunnen worden aangeboden.”

Wat de exacte engagementen van Telenet en Proximus echter zijn, is nog niet geheel duidelijk. Een aantal zaken die Muyters vorig jaar eiste, zijn immers al vastgelegd door de telecomregulator BIPT. Zo moet Proximus het nieuwe glasvezelnetwerk dat het aan het installeren is in grote steden openstellen voor concurrenten, net zoals Telenet dat reeds deed met haar coaxkabelnetwerk. Orange maakt zo gebruik van het netwerk van Telenet. De bedragen die Telenet factureert aan Orange voor deze mogelijkheid zullen echter moeten verkleinen.

De woordvoerder van Muyters – Thomas Pollet – tweette wel reeds dat gebiedsdekkend internet, dat “tegen 2020 5 keer zo snel als vandaag” zou zijn, deel uit maakt van het akkoord.

(Lees verder onder de tweet.)

Mobiel internet krijgt misschien wel nieuwe aanbieder

Wat de mobiele internetdiensten betreft kunnen de Belgische internetgiganten echter nog niet meteen op hun twee oren slapen. Telecomminister Alexander De Croo (Open Vld) liet enkele weken geleden weten ruimte te willen maken voor een vierde aanbieder (naast Proximus, Telenet/Base en Orange). Deze plannen zijn nog niet geannuleerd.

Op die manier wil De Croo lagere internetprijzen bekomen in België, waar mobiele internetgebruikers nu zo’n 40 procent meer betalen dan in het VK en Frankrijk. Ook telecomregulator BIPT verwacht dat de prijzen zullen zakken met de intrede van een vierde speler. Dit weet men na een studie besteld door De Croo zelf.