In Turnhout werden bij een moslimbijeenkomst vrouwen helemaal achteraan op de grond geplaatst, terwijl mannen vooraan gewoon op stoelen konden zitten. Niets mis mee volgens integratieambtenaar Bieke Van Riel, die bovendien zelf aanwezig was op de bijeenkomst. Meer zelfs, de vzw die de bijeenkomst organiseerde is volgens haar “veel bezig rond integratie”

Enkele maanden geleden organiseerde de vzw Ittihad, een vereniging die Afrikaanse moslims vertegenwoordigt, een bijeenkomst in het Antwerpse Turnhout. De afgelopen dagen lekten op sociale media foto’s uit van die bijeenkomst, wat voor veel ophef zorgde.

Op de foto’s is namelijk te zien hoe vrouwen er op een vulgaire manier gediscrimineerd worden. Mannen mochten tijdens de preek van de imam en tijdens de bijeenkomst gewoon op stoelen zitten, vrouwen moesten helemaal achteraan achter opeengestapelde banken op de grond zitten met hun kinderen. Daarnaast zou er volgens sommigen salafistische taal gesproken zijn geweest op de bijeenkomst.

“Veel bezig rond integratie”

In een telefonische reactie aan RTV stelt de vzw Ittihad dat ze de vrouwen niet wilden discrimineren, maar dat de scheiding van mannen en vrouwen nu eenmaal deel uitmaakt van hun geloof.

Volgens integratieambtenaar Bieke Van Riel, die bovendien zelf aanwezig was op de moslimbijeenkomst, is er echter geen enkel probleem met het feit dat vrouwen apart geplaatst werden. “Ik heb die vrouwen niet zien zitten. Ik weet ook dat de vereniging gepland had om boven een lokaal vrij te maken voor de vrouwen”, aldus Van Riel aan RTV. “Ik weet dat zij gewend zijn om apart te bidden.”

Een probleem met integratie bij de groep moslims is er al zeker niet, stelt integratieambtenaar Van Riel. “Zover ik hen ken, en ik ken hen al jaren, zijn ze een groep mensen die graag de islam belijden, die graag komen bidden samen en die heel veel bezig zijn rond integratie. Ze staan ook open voor scholen of groepen die bij hen willen langskomen.”

Voor het Turnhoutse Vlaams Belang gaat dit alles toch een brug te ver. “Vrouwen en kinderen worden verstopt achter banken tijdens een moslimbijeenkomst in sporthal Technico. Vlaams Belang ijvert voor gelijkheid tussen man en vrouw. De stad zocht mee naar een locatie en dus was het bestuur op de hoogte. De integratieambtenaar was zelfs aanwezig. Dit kan en mag niet getolereerd worden in Turnhout”, aldus lijsttrekker Reccino Van Lommel. 

SCEPTR vroeg zowel de integratieambtenaar in kwestie als de stad Turnhout om een reactie, maar beiden weigerden commentaar te geven.

https://twitter.com/OnlyOneMe0408/status/1018629668159795201