In beeld: Bootmigranten bestormen Spaanse stranden

0
8386

In Spanje zijn in enkele dagen tijd twee toeristenstranden bestormd door migranten die illegaal de oversteek vanuit Noord-Afrika waagden. Zaterdag strandde een migrantenboot op een strand in Zahora, in Zuid-Spanje. En een dag hiervoor vond een zelfde incident plaats in Tarifa, op een naaktstrand zo’n 50 kilometer verder. Eens gestrand, vluchten de – voornamelijk zwarte en mannelijke – migranten de duinen in. Enkele migranten bleven nog enkele minuten op het naaktstrand in Tarifa om eten en water te vragen aan de toeristen.

Voor heel wat Spanjaarden en zonnetoeristen is de asielcrisis wel bijzonder dicht merkbaar geweest afgelopen weekend. Op een paar Spaanse stranden zijn in twee dagen tijd evenveel bootjes vol met Zwart-Afrikaanse migranten geland. Eenmaal aan land vluchtte men de duinen in.

Een migrantenvrouw gekwetst

Beeldmateriaal opgenomen door vakantiegangers zorgt voor onthutsing in Spanje. Op de video’s is te zien hoe tientallen – voornamelijk jonge Afrikaanse mannen – migranten hun rubberen boot afspringen en in de duinen verdwijnen. Toeristen zijn tevens te bemerken die zich over een migrantenvrouw ontfermen die werd gekwetst tijdens de landing. Het bizarre, maar zeker niet unieke, tafereel vond zaterdagmiddag plaats op een strand in Zahora. Dit een dag nadat eenzelfde landing plaatsvond op het naaktstrand in Tarifa vrijdag.

Ook toen keken toeristen geschokt toe hoe tientallen illegalen het strand betraden en in alle snelheid de duinen in verdwenen. Enkele migranten spraken zonnebaders op het strand aan en vroegen om drinken en eten.

(Lees verder onder de video.)

Spanje nieuwe spil in asielcrisis

Het nieuws komt gelijktijdig met berichtgeving over 284 migranten die werden opgepikt op zee door de Spaanse kustwacht. Dit in meer dan 12 boten in de straat van Gibraltar. Vorige week braken ook honderden migranten Ceuta binnen, de Spaanse exclave in Noord-Afrika naast Marokko. De migranten gebruikten hierbij zelfgemaakte vlammenwerpers en ongebluste kalk. De politie sprak van “ongewoon geweld”

Sinds de machtswissel in Spanje, ten voordele van de huidige socialistische minderheidsregering, ontvangt Spanje een pak meer immigranten. Dit effect wordt versterkt omdat Italië, dat meegeregeerd wordt door de rechtse Lega-partij, geen migranten meer opneemt. Analisten verwachten dat Spanje heel snel al het totale cijfer van 2017 zal overschrijven qua opname van migranten.

In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is illegale migratie naar Spanje maar liefst verdrievoudigd, waardoor Spanje nu bijna 40 procent van het totale aantal bootmigranten van de Middellandse Zee verwelkomt. Sinds het begin van dit jaar arriveerden meer dan 20.000 bootmigranten in Spanje. Dat is voor het eerst sinds de start van de asielcrisis in 2014-2015 meer dan in Italië, dat iets meer dan 18.000 bootmigranten zag aankomen dit jaar. Aan dit tempo ziet het er naar uit dat 2018 snel het Spaanse record van 2017 zal verbreken, toen rond de 22.000 bootmigranten in Spanje arriveerden.