In Duitsland is ophef ontstaan rond een gruwelijke moordzaak waarbij een migrant uit Niger zijn eigen baby nagenoeg onthoofdde en zijn ex-vrouw doodstak in een treinstation. In tegenstelling tot bepaalde recente berichtgeving die circuleert op het internet is er geen sprake van een echte persban, maar personen die beelden van de feiten online plaatsten, kregen wel politie over de vloer. Dit omdat ze de ‘persoonlijke levenssfeer’ van de betrokkenen zouden bedreigen. Gemaakte videobeelden van de steekpartij duiken de laatste dagen echter alsnog alsmaar vaker op op het internet.

De feiten dateren van 12 april, en vonden plaats in het treinstation van de op één na grootste Duitse stad: Hamburg. De 33-jarige Nigeriaanse immigrant Mourtala Madou steekt voor de ogen van tientallen omstaanders zijn eigen 1-jarige dochter in de nek en onthoofdt haar nagenoeg. Vervolgens steekt hij zijn Duitse vriendin, de moeder van het kind, in de borst en vlucht. De vrouw overleed aan haar verwondingen in het ziekenhuis.

Mourtala Madou kon even later gearresteerd worden. Uit politierapporten blijkt dat Madou zijn Duitse vrouw, waarmee hij in scheiding was, al maanden bedreigde. De vrouw diende verschillende kleren klacht in, maar die werden verworpen omdat de bedreigingen volgens de politie “niet serieus bedoeld” waren. Nochtans zou Madou expliciet gezegd hebben: “Ik ga onze dochter vermoorden, en daarna ga ik jou vermoorden.” Volgens de rechter betrof dit echter “geen bewijs” van bedreigingen.

Censuur in Duitsland?

Op bepaalde delen van internet klonk het recent dat de Duitse media een verbod gekregen zou hebben om te berichten over de feiten. Een echte persban is er echter niet, maar mensen die videobeelden van de feiten online plaatsen, kregen wel onverwacht bezoek van de politie omdat ze de ‘persoonlijke levenssfeer’ zouden bedreigen. Persoonlijke bezittingen zoals computers en gsm’s werden meegenomen. De Persraad zou niet opgezet zijn met deze pogingen tot censuur, omdat het een inbreuk is op de vrije berichtgeving.

(Lees verder onder de tweet.)

Ook in het Duitse parlement wordt in alle talen gezwegen over de (bijna) onthoofding. Het rechtse Alternative für Deutschland (AfD) vroeg in het parlement naar de moordzaak en de daaropvolgende politie-invallen, maar kreeg geen antwoord. Bovendien werden grote delen uit de parlementaire vraag – alles wat zou kunnen wijzen op een onthoofding – verwijderd. Een link naar het eerste artikel over de onthoofding en de politie-invallen werd tevens uit de vraag geschrapt.

“Een echte persban is het niet. Het incident kwam breed aan bod in de Duitse pers, vertelt SCEPTR-medewerker Michiel Van Tongerloo, die momenteel in Duitsland studeert. “Maar de beelden mogen wel niet verspreid worden omwille van een ruime interpretatie van een wet ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer. De reden waarom deze video nu plots wel zo hard bestreden wordt en andere aanstootgevende filmpjes niet, is natuurlijk voor discussie vatbaar.” Ook Correctiv – de nieuwsorganisatie die door de Duitse overheid is aangenomen om ‘fake news’ te controleren – stelt zich vragen bij de toepassing van §201a van het Duitse strafwetboek.

Ondanks pogingen om de details van deze ijzingwekkende moordzaak in de doofpot te stoppen, wordt toch alsmaar meer duidelijk. Zo staat er op het huiszoekingsbevel, waarvan blogger Kordewiner een kopie kreeg, gevoelige informatie over de moordzaak. Madou “wilde de moeder en het kind straffen” en nam plotseling “een mes uit zijn rugzak, stak het kind in de buik en stak vervolgens bijna volledig door haar nek”, zo staat te lezen. De videobeelden worden de laatste dagen bovendien massaal verspreid en bekeken op internet.