Mark Zuckerberg, de baas van Facebook, heeft heel wat kritiek over zich heen gekregen. In een interview met een tech-magazine zei de miljardair – bij wijze van willekeurig voorbeeld – dat niet alle Facebookposts die de Holocaust ontkennen verwijderd moeten worden. Ondanks dat Zuckerberg zelf Joods is, wordt nu met scherp geschoten op de Facebookstichter. Pro-Joodse lobbygroepen verwijten Zuckerberg om mee te werken aan “een moedwillige, opzettelijke en al lang bestaande misleidingstactiek van antisemieten”.

De rijke CEO en stichter van het sociale medium Facebook zit in de penarie. In een interview met Recode woensdag vertelde de baas van de internetgigant dat niet alle ‘updates’ die de Holocaust ontkennen per se moeten verwijderd worden. Dit omdat de gebruikers die zo’n dingen posten niet steeds opzettelijk valse informatie verspreiden. Zuckerberg verhelderde later zijn uitleg, maar dit kon weinig baten. Vooral de pro-Joodse lobbygroep Anti-Defamation League (ADL), die antisemitisme opspoort en bestrijdt, is boos. “ADL zal blijven Facebook onder druk zetten [om Holocaust-ontkennende updates te verwijderen] als inbreuken op de ‘community guidelines’ [van Facebook]”, zo verklaart ADL-baas Jonathan Greenblatt via Twitter.

Zuckerberg: ‘Niet opzettelijk valse info’

In zijn oorspronkelijk interview keurde Zuckerberg nochtans het ontkennen van de Holocaust duidelijk af. “Ik ben Joods en er zijn een aantal mensen die ontkennen dat de Holocaust heeft plaatsgevonden. Ik vind dat zeer beledigend”, zo zei Zuckerberg. “Maar uiteindelijk geloof ik niet dat ons platform die dingen moet verwijderen, omdat ik denk dat er dingen zijn die verschillende mensen verkeerd begrijpen. Ik denk niet dat ze het opzettelijk fout doen. […]”

Zuckerberg verduidelijkt verder dat de (kwaaie) wil om te desinformeren van belang is om berichten te verwijderen, maar dat dit moeilijk is om na te gaan. “Het is moeilijk om intentie te betwisten en begrijpen”, aldus nog Zuckerberg. “Ik denk dat, hoe weerzinwekkend deze voorbeelden ook zijn, de realiteit ook is dat ik dingen soms verkeerd voorstel wanneer ik publiekelijk spreek. […] Ik denk dat veel leiders en publieke figuren die we respecteren dat doen. Ik denk gewoon niet dat het goed is om te zeggen: ‘We halen iemand van het platform omdat hij dingen fout heeft’, zelfs [als het] meerdere keren [gebeurt].”

(Lees meer onder de tweet.)

Hevige kritiek

Op sociale en reguliere media welde een storm van protest op na de verklaringen van Zuckerberg, in het bijzonder vanuit Joodse hoek. Zo schoot de ADL met scherp en evenzeer Deborah Lipstadt, professor in Holocaust-studies aan de Emory Universiteit en zelf ook van Joodse afkomst, schreef op CNN dat “Zuckerberg niet begrijpt – ook al beweert hij dat dit niet zijn doel was – […] dat door te zeggen dat ontkenners niet ‘opzettelijk’ dingen verkeerd doen, hij de mogelijkheid openlaat dat ze gelijk kunnen hebben”, aldus Lipstadt. “Voor iemand met het enorme profiel en platform van Zuckerberg is dit zeer onverantwoordelijk”.

Zuckerberg verklaarde en herhaalde in een latere communicatie via Recode nog dat hij de “Holocaust ontkennen zeer beledigend vindt, en ik had absoluut niet de bedoeling om de intentie te verdedigen van zij dit [de Holocaust] ontkennen”, aldus nog de Facebookbaas. Maar, “ons doel rond ‘fake news’ is niet om iedereen te voorkomen om iets onwaar te vertellen, maar om […] desinformatie die verspreid wordt via onze diensten te stoppen”.