Een vernieuwde soap in Vlaanderen. Het boerkiniverbod dat geldt in de meeste zwembaden in Vlaanderen is onwettig verklaard door de Gentse rechtbank. Volgens de rechtbank was het verbod immers niet “objectief en redelijk verantwoord” en dus was er “sprake van discriminatie op basis van geloof”. Onzin”, schrijft SCEPTR-hoofdredacteur Jonas Naeyaert in zijn opinie-editoriaal. “De boerkini is – net als de boerka – een achterhaald uitdragen van een parallelle anti-samenleving. En de leden van de linkse kerk die het vrouwonvriendelijk gebruik verdedigen moeten eens goed in de spiegel kijken en hun motieven evalueren.”

De kogel is door de kerk. Tegen haar zin zal stad Gent vanaf september de boerkini toelaten in de publieke zwembaden. Het voornaamste motief achter het boerkiniverbod zou namelijk foutief zijn. Met name dat met een boerkini zwemmen onhygiënisch is. Dat klopt ook, gezien een moderne boerkini gemaakt is uit de badstof lycra en dus even hygiënisch is als een badpak. Dat het zwemmen met een boerkini mogelijk de Vlarem-voorwaarden – die 30 liter water per zwemmer voorzien – overschrijdt, door bij te dragen aan extra waterverlies, daar wordt schijnbaar minder rekening mee gehouden.

Finaal is dat echter ook weinig relevant. Een boerkini mag dan minder onhygiënisch, belastend of onveilig zijn dan het er uitziet, het dragen blijft – net als de boerka – een uiting van een politiek project. En dat project is het achterhaald uitdragen van een parallelle anti-samenleving. Dit ten bate van enkele seksistische mannen die een bizar opschrift nodig hebben om hun handen thuis te houden.

“Koop je eigen zwembad”

Als die moslimmannen het zo nodig vinden dat vrouwen zich – in waanzinnige temperaturen zoals deze van de afgelopen weken – moeten bedekken met een boerkini of hidjab, zodat men niet overgaat tot aanranding, dan stel ik voor dat diezelfde mannen een paar oogkleppen gaan kopen bij de dichtstbijzijnde paardenhandel. Een elegante manier, zij het misschien niet geheel halal, om te vermijden dat je je vergrijpt aan een vrouw door het zien van een halfblote bil of borst.

En aan de moslimvrouwen die zo benadrukken dat ze zo’n bizarre zwemkledij vrijwillig dragen: In publieke zwembaden gelden publieke regels en normen. Zo mogen zelfs de meest gedegenereerde exemplaren van de bierdrinkende en varkensvleesetende Westerlingen niet naakt in een publiek zwembad binnen. Alweer omwille van die normen. Maar schaf u gerust een eigen zwembad aan, zodat u uw eigen regels (of die van een vroegmiddeleeuwse profeet) kan opleggen en opvolgen.

(Lees verder onder de tweet.)

Regressief links bewijst niemand dienst met boerkinipromotie

Tot slot zou ik willen vragen aan parochieleden van de linkse kerk – zoals professor mensenrechten (UGent) en Groen-activiste Eva Brems, die hoopt dat ook andere gemeenten hun zwembadreglementen ‘boerkini-friendly’ zullen maken – om hun oogkleppen af te doen. Er is niets progressief aan wat jullie voorstaan. In tegendeel, jullie regressieve agenda, die vooral dient om de mythe van een succesvolle multiculturele samenleving te beschermen, loopt over van de hypocrisie en staat haaks op jullie bijzonder effectieve strijd tegen de Katholieke Kerk in de 20ste eeuw.

Wat denken jullie – die gisteren ‘ontvoogding’ en een ‘verbod op het verbieden’ promootten, vandaag 50 jaar mei ’68 vieren en voor morgen willen dat er overal in boerkini kan gezwommen worden – als jullie in de spiegel kijken? “God, vergeef mij, want ik ben blank”?