In Nantes zijn afgelopen nacht hevige rellen uitgebroken. Nadat een 22-jarige automobilist door de politie werd doodgeschoten tijdens een politiecontrole, trokken honderden allochtone jongemannen op de straten om auto’s in brand te steken, molotov-cocktails te gooien naar de politie en publieke en private eigendom te vandaliseren. Zelfs een winkelcentrum werd in brand gestoken. De politie heeft momenteel de situatie onder controle.

Rellende jongemannen hebben gisteren auto’s in brand gestoken en molotov-cocktails naar de politie gegooid. De politie moest om versterking vragen en pas na een uitvoerige interventie en hevige confrontaties keerde de rust terug in de West-Franse stad. De lont in het kruitvat was een politie-controle die fataal afliep voor een weerspannige arrestant.

Verzet bij arrestatie doet emmer overlopen in Nantes

Rond half negen dinsdagavond werd een automobilist tegengehouden door de politie. De identiteit van de chauffeur werd niet opgegeven en agenten kregen het bevel om de chauffeur naar het politiekantoor te brengen. Bij de poging tot aanhouding pleegde de automobilist echter verzet, zo stelt lokale politiecommissaris Jean-Christophe Bertrand.

De man – volgens Le Parisien Aboubakar Fofana genaamd – zou zijn auto hebben omgedraaid en gepoogd hebben om te vluchten. Wanneer hij hierbij een agent aanreed en verwondde, opende een andere agent het vuur. De kogel raakte de halsslagader en de verdachte werd dood verklaard bij aankomst in het ziekenhuis. Johanna Rolland (PS), de burgemeester van Nantes, vroeg reeds om een onafhankelijk en transparant onderzoek aan en wenst helderheid over de zaak te scheppen.

(Lees verder onder de tweet/video.)

“Ze braken alles af. Het duurde een eeuwigheid”

Een bepaald deel van de allochtone jeugd in Nantes wilde echter geen onderzoek afwachten en sloeg na het nieuws al snel aan het rellen. Dit in maar liefst drie verschillende buurten. Het bleef tot laat dinsdagnacht onrustig in Nantes. Auto’s werden hierbij in brand gestoken en geweld met de politie bleef niet uit. Een getuige zei tegenover AFP het volgende: “Ik zag alles branden. Er waren brandhaarden in vuilbakken, in wagens. Ze braken alles af. Het duurde een eeuwigheid”. Ook een winkelcentrum ging in de vlammen op.

Frans minister van Justitie Nicole Belloubet (PS) riep inmiddels op tot kalmte. Parlementsvoorzitter François de Rugy (La République en Marche! – de partij van president Emmanuel Macron) was echter kritischer: “Niets rechtvaardigt het onderwerpen van burgers, politie en brandweerlieden aan brand en geweld”. Ook Marine Le Pen, voorzitster van het rechtse Rassemblement National (voorheen Front National), uitte felle kritiek. “Ik weiger om onze politie-agenten die werden geconfronteerd met iemand die zich verzette bij zijn arrestatie aan de schandpaal te nagelen”, zo stelt Le Pen op Twitter. “Dat een vermoeden van schuld permanent gericht is op onze veiligheidsdiensten is ondraaglijk”.

(Lees verder onder de tweet.)

Frankrijk relland

De rellen in Nantes maken deel uit van een lange reeks aan gewelddadige incidenten die Frankrijk geregeld opschrikken. In april braken er nog ernstige onregelmatigheden uit in de multiculturele probleemwijk Mirail in het Zuid-Franse Toulouse. Dit nadat een identiteitscontrole van een gesluierde vrouw plaatsvond. Vorig jaar liepen dan weer protesten in Parijs uit de hand toen allochtone jongemannen dagen aan een stuk onder meer de politie aanvielen met vuurwerk.

De rellen zijn echter minder ernstig dan in 2005, toen in meerdere ‘banlieues’ over geheel Frankrijk wekenlange onlusten uitbraken. Enkele allochtone jongeren hadden tijdens een politie-achtervolging zich verstopt in een hoogspanningscabine en zichzelf hierbij geëlektrocuteerd. Het ongeluk was de aanleiding van drie weken lange interstedelijke chaos dat uitdeinde over gans het land tot zelfs in Brussel. Minstens 10.000 wagens en 300 gebouwen werden toen in brand gestoken en toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy (Les Républicains) moest de noodtoestand uitroepen.