Het AVS-programma ‘Es Ter Iets Te Doen Misschien’ kwam vandaag in het oog van de storm terecht. De reden? Nadat artiest Kurt Burgelman in een protestliedje kritiek had op het controversiële Gentse circulatieplan, werd dit slechts gedeeltelijk uitgezonden. “Ik ben er echt niet goed van dat jullie, AVS en burgemeester Termont, vandaag de democratie begraven hebben”, reageert de muzikant op Facebook.

De huidige paars-groene coalitie in Gent veranderde in 2017 de Gentse mobiliteit ingrijpend. Volgens de voorstanders van het circulatieplan zorgen de maatregelen ervoor dat de stad leefbaar blijft. “Fietsers voetgangers, tram en bus leggen minder dan auto’s beslag op de beperkte openbare ruimte”, schrijft de stad Gent op haar website. Tegenstanders, zoals de organisatie ‘Gent Voor Democratie‘, hekelen dan weer het “bestrijden” van het autogebruik vanuit het Gentse bestuur. Ook bij de komende gemeenteraadsverkiezingen zal het circulatieplan een twistpunt blijven. Zo moeten er volgens Gents N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt heel veel zaken veranderen.

Burgelman: Iedereen applaudiseerde, alleen de burgemeester niet”

Normaliter zou Pat Remue als muzikale gast gekomen zijn, zo weet Het Laatste Nieuws“Ik heb dan te elfder ure Kurt Burgelman gevraagd om in te springen”, vertelt presentator Wim Claeys aan de krant. Omdat Remue wegens ziekte niet kon komen opdagen werd Burgelman gecontacteerd. Die laatste artiest verklaarde dat hij zijn protestliedje ‘Mijn Gent’ zou komen opdragen. “Ik vond dat wel wijs, wat rebellie in ’t kot, ook al ben ik het niet eens met de inhoud van zijn lied over het circulatieplan. Maar als een Gentse artiest een rauw protestlied schrijft, dan vind ik dat die dat moet kunnen brengen, zeker tijdens de Gentse Feesten”, aldus Claeys.

In de Spiegeltent – waar de opnames zouden doorgaan – zat de gouverneur, de bisschop en Gents burgemeester Daniel Termont (sp.a). De sp.a-politicus, zou volgens de artiest ‘not amused’ zijn geweest met zijn nummer. “Iedereen applaudisseerde, alleen de burgemeester niet. Van de bisschop kreeg ik zelfs een duim omhoog. Wat later vroegen ze mij of ik niet een ander lied wou zingen, want dit lag toch wat gevoelig. Nee dus, dat wou ik niet. Ik kreeg te horen dat ze mijn lied uit het programma zouden knippen”, doet Burgelman zijn verhaal tegenover Het Laatste Nieuws.

(Lees verder onder het de tweet.)

Voordat de artiest de Spiegeltent verliet, stond hij naar eigen zeggen recht en verklaarde hij dat dit “pure censuur” was. “Dit is het einde van de democratie. Is dit ons rebelse Gent?”, vroeg hij zich af.

Feel-good-programma

De hoofdredacteur van AVS stelde dat dit “een feel-good-programma” is. “Hier wordt niet aan politiek gedaan. We kunnen het als journalist ook niet maken om één iemand een forum te geven met zo’n statement, en dan mensen die voor het circulatieplan zijn, of een andere mening hebben, niet aan het woord te laten”, klinkt het.

(Lees verder onder de tweet.)

Burgemeester Termont langs zijn kant reageerde op Twitter dat hij voor de beslissing van AVS “geen vragende partij is”. “Dit is een beslissing van AVS. Van mij mag iedereen zeggen en zingen wat hij wil”, klinkt het.

Het is niet de eerste keer dat er discussie opduikt over politieke statements in amusementsprogramma’s. Zo verbond voetbalanalist Jan Mulder eerder politieke consequenties aan het succes van de Rode Duivels. De Wever is kansloos”, klonk het in Villa Sporza. Moderator Karl Vannieuwkerke reageerde daarop door te stellen dat dit “een beetje gevoelig” ligt. Dit omdat Villa Sporza “geen politiek programma” is.