De regering-Michel is het eens over een beursgang van 30 procent van staatsbank Belfius en de oprichting van een fonds van zo’n 600 miljoen euro voor de Arco-coöperanten, zo weet zakenkrant De Tijd. Tegenover persagentschap BELGA ontkende de woordvoerder van Michel dit nieuws “ten stelligste”. “De discussies en de onderhandelingen zijn nog lopende”.

Gezien de discussies over de arbeidsdeal en de begroting zou men bijna vergeten dat de regering-Michel ook nog voor Arco en Belfius een oplossing moet vinden. Toch zou de regering volgens zakenkrant De Tijd op deze twee dossiers een akkoord hebben. Zo wil men een belang van 30 procent van Belfius naar de beurs brengen. De staatsbank, die zo’n 7 tot 9 miljard euro waard is, zou bij een verkoop naar schatting 2,1 miljard euro in het laatje kunnen brengen. Dit geld zou de regering dan weer kunnen gebruiken om de staatsschuld te verlagen.

Tegenover deze beursgang van Belfius staat het oprichten van een fonds voor de Arco-gedupeerden. De Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij zou volgens De Tijd het fonds van een injectie van zo’n 550 miljoen euro voorzien. Dit geld zou enerzijds komen van Beweging.net (zo’n 35 miljoen euro) en anderzijds van de Belgische Staat. Bovenop deze 550 miljoen euro komt er nog een ‘commerciële geste’ van Belfius ter waarde van 50 miljoen euro. Als gevolg hiervan zal er een bedrag van 600 miljoen euro klaarstaan voor de Arco-gedupeerden.

Geen advies aan Europa

Het opmerkelijke aan het akkoord? Volgens De Tijd zal de regering geen advies meer vragen aan de Europese Commissie. In het verleden echter wees de Europese Unie alle regelingen voor de Arco-gedupeerden van de hand omdat deze neerkwamen op ongeoorloofde staatssteun.

(Lees verder onder het uitgelicht artikel.)

Advocaat Arco-gedupeerden roept op tot collectieve juridische actie

Mogelijks kan dit worden verklaard door het aanwenden van andere juridische technieken. Vorige maand stelde Geert Lenssens, de advocaat van verschillende Arco-aandeelhouders, nog voor om er een aansprakelijkheids­kwestie van te maken. “Als er een regeling is en Europa zegt neen, is dat gewoon een self-fulfilling prophecy. Om de eenvoudige reden dat men er een politieke kwestie van maakt. Men zou er een aansprakelijkheids­kwestie van moeten maken, een juridische kwestie”, legt hij uit. “Maar dat doen ze niet. Als Europa tegen is, kunnen we niks doen, zeggen ze. Dat is een valse voorstelling. Als zowel de staat als de bank Belfius als de bewegingen hun verantwoordelijkheid nemen, is het een aansprakelijkheidskwestie en valt dat buiten de bevoegdheid van Europa”.

Woordvoerder Michel ontkent

Van een akkoord is er volgens de woordvoerder van premier Michel nog geen sprake. “De discussies en de onderhandelingen zijn nog lopende. De premier zal vandaag maximaal in bilaterales werken”, laat hij aan BELGA weten.