Zondagnacht hebben bootmigranten zich gekeerd tegen de bemanning van het schip dat hen uit de Middellandse Zee had gered. Ze weigerden over te stappen op een schip van de Libische kustwacht, ze gijzelden de bemanning van hun reddingsschip, dreigden ermee hen te vermoorden en dwongen hen naar Europa te varen. Italië heeft de migranten overgenomen, al lijken ze niet op asiel te moeten rekenen

De problematiek van illegale bootmigratie vanuit Afrika naar Europa sleept al jaren aan en treft vooral landen gelegen aan de Middellandse Zee, zoals Italië en Griekenland. Tal van ngo-schepen of internationale reddingsschepen positioneren zich voor de kust van Libië, waar ze vervolgens bootmigranten – die door mensensmokkelaars in de zee zijn gegooid – uit het water halen en naar Europa brengen.

Gijzeling

Zondagnacht werden op die manier 60 migranten achtergelaten in de Middellandse Zee. De Vos Thalassa, een gespecialiseerd olieschip dat samenwerkt met de oliemaatschappij Total, beantwoordde de noodoproep en redde de 60 migranten uit de zee. Enkele minuten later, wanneer een reddingsschip van de Libische kustwacht arriveerde, keerden de geredde migranten zich echter tegen de bemanning van het schip dat hen zonet uit het water gered had.

De Libische kustwacht wilde illegale migranten van het schip halen om hen in veiligheid te brengen, maar dat was niet naar de zin van de migranten. Omdat zij koste wat het kost naar Europa wilden, en niet terug naar Libië, werden ze gewelddadig en dreigden ze ermee de bemanning van hun reddingsschip te vermoorden. Ze gijzelden de bemanning en dwongen hen naar het noorden te varen.

Uiteindelijk werden de weerspannige migranten maandag overgedragen aan de Italiaanse kustwacht, nadat zij melding hadden gekregen van “een levensbedreigende situatie”. Wat er met de agressieve migranten zal gebeuren, is vooralsnog onduidelijk. Italiaans minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) lijkt alvast niet van plan om hen asiel te geven. Hij plaatste een lijst online van de herkomstlanden van de migranten, met de opmerking: “In welke van deze landen is er oorlog???”