Vorige maand legde een audit van het OCMW van Sint-Joost-ten-Node verschillende onregelmatigheden bloot. Dat er nu – met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht – geen zittingen van de gemeenteraad meer plaatsvinden is volgens Brussels N-VA-fractieleider, Johan Van den Driessche, geen toeval. De Erdogan-cultuur blijkt zich ook meester te maken van Brussel”, klinkt het tegenover SCEPTR.

Sint-Joost-ten-Node, de armste gemeente van België, kent naast ambtenaren die – met behoud van loon – vier vijfde werken ook (financiële) problemen bij het OCMW. Zo staat in een audit die BRUZZ kon inkijken dat de meerderheid van de aankopen in 2015 en 2016 zonder bestelbonnen plaatsvond. Daarnaast plaatste het OCMW van Sint-Joost-ten-Node verschillende aankopen bij één firma. Hoewel dit op zich niet noodzakelijk alarmbellen moet laten afgaan, bleek verder dat de regels met betrekking tot openbare aanbestedingen niet werden gevolgd.

Tevens zou er binnen de plaatselijke meerderheid een slechte sfeer heersen. Zo werd schepen Mohamed Azzouzi (PS) door burgemeester Emir Kir (PS) al op de vingers getikt omwille van zijn veelvuldig absenteïsme. Bovendien zou hij volgens de PS collega-schepenen hebben bedreigd. Azzouzi wuifde vorige maand de kritiek tegenover de RTBF weg. Zo is er volgens hem geen sprake van een slechte sfeer binnen de meerderheid maar vinden er “eerlijke discussies tussen kameraden” plaats.

“Serene periode”

“Net op het moment dat het gemeentebestuur van Sint-Joost in nauwe schoentjes komt, beslist de PS-burgemeester (verwijst naar Kir, n.v.d.r.) dat er geen zittingen van de gemeenteraad meer zullen plaatsvinden tot na de gemeenteraadsverkiezingen zodat iedereen zich kan concentreren op die verkiezingen”, reageert Johan Van den Driessche. “Dat is een beetje te doorzichtig en op die wijze wordt de democratische controle uitgeschakeld”.

Bij het kabinet van burgemeester Kir valt te horen dat men op die manier een serene periode in de campagne wil toelaten. “We willen een serene periode faciliteren en zo  ‘campagnedebatten’ in de gemeenteraad vermijden. Bovendien is Sint-Joost-ten-Node de eerste gemeente waarvan de zittingen van de gemeenteraad live te volgen zijn”.

Volgens de N-VA’er is de situatie echter erger dan dat.Wanneer ik de PS minister-president daarover wil ondervragen, dan wordt die vraag doodeenvoudig geweigerd door de PS-parlementsvoorzitter. Dit heeft veel weg van censuur”, zegt Van den Driessche aan SCEPTR. “Na de vele schandalen van de afgelopen jaren heeft de PS nog steeds haar les in transparantie niet geleerd. Meer nog, de Erdogan-cultuur blijkt zich ook meester te maken van Brussel.'”