Ons land heeft een nieuw migratie- en terugkeerakkoord gesloten met Tunesië. Dat maakt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) bekend op sociale media. Dankzij dit nieuwe akkoord zullen illegale en criminele Tunesiërs sneller en vaker ons land kunnen worden uitgezet. In het verleden sloot ons land al dergelijk akkoorden met onder meer Marokko en Nigeria.

In 2017 werden in België 638 illegale Tunesiërs onderschept door de politie nadat ze een crimineel feit pleegden. Momenteel zitten er 123 illegale Tunesiërs in Belgische gevangenissen. Om illegale Tunesiërs te kunnen verwijderen van het grondgebied, is samenwerking met Tunesië nodig inzake identificatie. Tot op heden liet die samenwerking  te wensen over, waardoor de termijnen van identificatie (te) lang waren.

“Heel belangrijk”

Wanneer die termijnen van identificatie te lang zijn, wordt soms de maximale detentietermijn overschreden en worden illegalen laat of zelfs helemaal niet teruggestuurd. Vorig jaar werden 129 identificatiedossiers overgemaakt aan de Tunesische autoriteiten. Daarvan werden uiteindelijk 58 Tunesiërs effectief verwijderd van ons grondgebied. In de eerste maanden van dit jaar werden 41 dossiers overgemaakt en werden 8 akkoorden gesloten.

Tunesië belooft nu om binnen maximum 45 dagen mee te werken aan de identificatie van Tunesiërs, waardoor illegale Tunesiërs sneller en vaker effectief zullen worden teruggestuurd. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) toont zich op sociale media bijzonder tevreden met het gesloten akkoord. “Tunesië is een heel belangrijk land voor België op vlak van migratiesamenwerking en op vlak van terugkeer”, aldus Francken.

In het verleden sloot Francken in naam van België al dergelijk akkoorden met Marokko, Nigeria, Somalië, Togo, Kameroen en Kazachstan. Hij hoopt binnenkort nog andere landen – waaronder Algerije – aan dat lijstje toe te voegen. “Eén van mijn grote verkiezingsbeloftes was dat we migratie- en terugkeerakkoorden zouden tekenen met Marokko, Tunesië en Algerije omdat dat 3 heel belangrijke migratielanden zijn voor België met een grote gemeenschap, een aantal mensen in illegaal verblijf en criminelen.”